Verdidebatt

Fakta på Faktisk.no

Faktisk.no bruker i en sak om Ex-muslims, negative beskrivelser om denne gruppen som det etter min mening ikke dekning for. Faktisk.no oppfordres herved til å være nøyere med språkbruk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en sak om et bilde fra 2020, beskriver Faktisk.no gruppen Ex-muslims of Norway som islamfiendtlig. Teksten er slik: Den islamfiendtlige gruppen «Ex-Muslims Of Norway» publiserte 2. januar to bilder på Facebook som tilsynelatende viser at muslimske «Aisha» har en inkonsekvent holdning til håndhilsing. (Disse bildene viser ikke samme kvinne · Faktisk). I en engelsk versjon av samme sak skrives: On January 2nd, the anti-muslim group «Ex-Muslims Of Norway» posted two conjoined images on Facebook. The images appear to show that the muslim woman «Aisha» has an inconsistent attitude towards handshake greetings. (These two women are not the same person · Faktisk).

I disse to tekstene beskrives Ex-muslims gruppen både som islamfiendtlig og som antimuslimsk. Først: De to beskrivelsene er ikke identiske. Dessuten, hva mener Faktisk skal til for å beskrive noe som fiendtlig? Etter min oppfatning betyr fiendtlig først og fremst at man oppfordrer til vold, eller kommer systematisk med gale opplysninger eller vrenger fakta.

Jeg har ikke lest hva Ex-muslims bevegelsen skriver på Facebook. Men jeg har lest mye av det de har lagt ut på sin .com side. Jeg har fulgt med på blogginnlegg fra denne gruppen siden 2018, og jeg har ikke funnet noe som passer til beskrivelsen fiendtlig. Jeg sjekker også artikler på noen av de nettstedene som de har lagt ut lenker til, og jeg har ikke funnet noe kritikk som ikke er saklig begrunnet. Ex-muslims er en stor internasjonal bevegelse med grupper i mange land. Jeg har sett på noe av innholdet som Ex-muslimsbevegelsen i USA har lagt ut. Det gjelder historier om mennesker som beskriver hvorfor de har forlatt islam. I de historiene jeg har sett på, finner jeg ingenting som passer til beskrivelsen fiendtlig.

Saken til Faktisk.no ville ha kommet like godt frem, om man hadde droppet ordene ‘islamfiendtlige’ og ‘anti-muslim’.

Vil Faktisk.no rette opp teksten?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt