Verdidebatt

Abortdebatt med innestemme

ABORTLOVEN: Kvinner tar seinabort fordi de må, ikke fordi de vil. La oss snakke om hva vi kan gjøre for dem.

Debatten har vært intens etter at SV på vårt landsmøte i helgen ble enig om å sikre kvinnen mer selvbestemmelse ved abort.

At spørsmål om endringer i abort vekker engasjement er naturlig, og jeg vil gjerne prøve å svare Paul Leer-Salvesen på de problemstillingene han løfter. La meg starte med å slå fast to ting.

Hamar 20210423. 
Nestleder Kirsti Bergstø under landsmøtet til SV på Hamar fredag.
Foto: Terje Pedersen / NTB

La oss bruke innestemme

For det første: Dette er en debatt jeg håper vi klarer å ha med innestemme. Dette er en svært vanskelig debatt, som tar opp i seg noen av de største spørsmålene vi møter som mennesker.

Det er mange som ønsker seg et klart og tydelig svar fra SV, med to streker under svaret. Men også vi mener dette krever nyanser og faglige vurderinger i tillegg til politisk retning. Vi ønsker å gjøre dette på en klok måte.

Derfor har vi en åpen tilnærming til en ny abortlov, der vi stoler vi på kvinnens evne til å stå i det krevende valget en seinabort kan være. Det forutsetter god rådgivning og beslutningsstøtte.

I spørsmålet om abort blir det brukt mange sterke ord og bilder. Men la oss huske på at de som aller best forstår hvor ferdig utviklet et foster kan bli, er de som har måttet ta en abort de ikke ønsket. Det er de som har måttet gå gjennom en fødsel uten å få et liv.

Det er av hensyn til dem vi skal sørge for innestemmen i denne debatten. Dette er kvinner som skal få den støtten, omsorgen og veiledningen de trenger, og ikke samfunnets moralske dom over seg.

Levedyktighet som skal gjelde

Det andre jeg vil slå fast er at det er ingen som ønsker seinaborter. For kvinnen som går gravid er belastningen med graviditeten og beslutningen større jo lenger tid det går. For veldig mange av de familiene dette gjelder er noe som skulle være en lykkelig tid blitt til noe stort og tungt og umulig. Likevel hender det at abort er det eneste rette og nødvendig.

For seinaborter finner sted i Norge i dag, fram til levedyktighet. Hvert år er det om lag 500 kvinner som må gjennomgå en abort etter uke 12 av ulike årsaker. Rundt 150 av dem gjør det etter uke 18 og før uke 22.

SV har ingen intensjoner om å flytte på grensen for når abort kan utføres. Tvert imot har vi i vårt vedtak presisert at det er levedyktighet som skal gjelde, og ikke et spesifikt antall uker. Spørsmålet er hvordan vi håndterer den svært alvorlige beslutningen det er å måtte avslutte et svangerskap så seint i forløpet.

SV har ingen intensjoner om å flytte på grensen for når abort kan utføres.

—  Kirsti Bergstø

Seinabort er sjeldent

De aller fleste aborter blir gjennomført før uke 9. Altså lenge før grensen for selvbestemmelse går i dag. Fordi det er ingen ting som tilsier at kvinnen ønsker å vente så lenge som mulig med å ta abort. En seinabort er svært krevende. Den er mer som en normal fødsel, med veer og smerter, men uten lykken som kommer på slutten.

Antallet aborter, også seinaborter, har gått ned de siste årene. Andelen seinaborter er likevel stabil, og ligger på om lag 1,3 prosent. I andre land der kvinnen er sikret selvbestemmelse til levedyktighet, er andelen lav, et sted mellom 1 og 3 prosent. Også der ser vi at seinabort er sjeldent og knyttet til svært alvorlige tilstander og situasjoner.

Nemndene er en unødvendig ekstra belastning, ofte en svært tung belastning, for kvinnene som allerede er i en vanskelig situasjon.

—  Kirsti Bergstø

Det er verdt å bare snakke litt om hva de grunnene er, og kan være, i tilfelle noen sitter med inntrykket at det er kvinner som «ombestemmer seg» eller «ikke tar det på alvor».

I det store flertallet av tilfeller gis det seinabort av medisinske årsaker. Fosteret har alvorlige sykdommer som er oppdaget seint, ofte sykdommer som er helt uforenlig med liv eller som vil føre til et kort liv i lidelse.

Andre «særlig tungtveiende» grunner kan være for eksempel alvorlig og livstruende sykdom eller andre krevende livssituasjoner hos moren. Moren kan for eksempel ha kreft og vil måtte gjennomgå livreddende behandling som ikke lar seg gjøre når kvinnen er gravid, uten alvorlige konsekvenser for fosteret.

Eller hun kan ha andre voldsomme utfordringer i sin livssituasjon, knyttet til hjemløshet, rusmisbruk, psykose, dyp fattigdom eller vold.

Nemndene er en unødvendig ekstra belastning

Hvis man vil ha en seinabort i dag må du søke om det i en abortnemnd. På grunn av sentralisering har vi om lag 26 av dem i dag, og det planlegges for enda færre. I en rekke tilfeller betyr at det kvinnen enten må reise langt, eller må ta samtalen på skjerm.

Vi vil avskaffe abortnemndene og flytte beslutningen vekk fra dem, til kvinnen selv. Dette er det SV foreslår. Nemndene er en unødvendig ekstra belastning, ofte en svært tung belastning, for kvinnene som allerede er i en vanskelig situasjon.

Vi vil også lette børen ved å gi kvinnene rett på hjelp og rådgivning fra fagpersoner, så hun ikke må stå i valget alene.

Kvinnene opplever nemndene som en kraftig belastning. Det er på tide å avskaffe dem.

—  Kirsti Bergstø

Forestill deg at du er i en situasjon der du har oppdaget at fosteret du bærer på ikke kan overleve. Du har tatt den vanskelige beslutningen om å gjennomgå en vanskelig abortprosedyre. Og nå sier legen din at du er nødt til å møte i en abortnemnd.

To mennesker som vil ha enorm makt over deg og ditt liv. Du skal forklare deg, du vil kanskje oppleve det som at du må forsvare deg.

Det gjøres en god jobb i nemndene og legene som tar beslutninger der er ofte dyktige og gode på å kommunisere. Men forskningen på hvordan kvinner opplever nemndene, så vel som fortellingene fra kvinnene selv som dukker opp i media er enstemmig: Kvinnene opplever nemndene som en kraftig belastning. Det er på tide å avskaffe dem.

Dette er kanskje det jeg og Leer-Salvesen uenige om. Så la oss snakke om hva vi kan bli enige om.

God sosialpolitikk er viktigst

Det viktigste man kan gjøre for å forhindre seinaborter er ikke å ha abortnemnder. Det er å ha en god sosialpolitikk. God tilgang på langtidsvirkende prevensjon og rådgivning.

Det er også viktig med fellesskapsløsninger som gjør at vi har reelle valg, uavhengig av livssituasjon eller om barnet vil trenge ekstra oppfølging. Hvis kritikerne våre vil gjøre noe med tallene på aborter, hjelp oss gjerne med å gjøre noe med dette.

Det er fortsatt mange som tror at problemet med seinaborter kan lovreguleres bort. Det er ikke realistisk. Men det er faktisk noe de kan gjøre. Abortene som skyldes svært vanskelige livsforhold må nemlig løses før den uønskete aborten oppstår.

På dette ser vi også at utviklingen er positiv, og at antall seinaborter som skyldes andre forhold en medisinske årsaker er synkende. Det er en utvikling vi må håpe fortsetter, og den utviklingen vil jeg at vi hjelper sammen, uansett hvilket utgangspunkt vi har i abortdebatten.





Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt