Verdidebatt

Norges nei til Israel

VAKSINER: I Granavolden-erklæringen skriver regjeringen at de vil «legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid med Israel.» Hvorfor avviser de da vaksinesamarbeid?

Danmark og Østerrike har gått inn i et vaksinesamarbeid med Israel. Samarbeidet vil legge vekt på utvikling og produksjon av vaksiner for å redusere avhengigheten av andre i kritiske situasjoner. Norge var også invitert, men avslo.

I brevet fra statsminister Netanyahu til statsminister Solberg (4.2.2021) trekkes det frem flere eksempler på lovende, pågående arbeider som israelske forskere gjennomfører. Det inviteres til samarbeid om de neste skritt med forsøk og testing. Ved vellykket utvikling vil det representere betydelige gjennombrudd.

Netanyahu brev til Erna Solberg, vaksinesamarbeid

Imponerende vaksinearbeid

Enkelte hevder at gjennom dette samarbeidet ville Norge snike i køen og motta vaksiner tidligere og på bekostning av andre. Dette kan overhode ikke leses av brevet fra statsminister Netanyahu. Det brevet trekker frem, er oppbygging så raskt som mulig av en produksjonskapasitet som i dag ikke eksisterer.

Israel har vist en imponerende evne til å forhandle og skaffe vaksiner i et omfang som dekker behovet for vaksinering av befolkningen. Det har misvisende vært påstått fra norsk hold at Israel satset kun på én vaksine.

Vi burde ha fulgt Danmark som også deltar i europeisk vaksinesamarbeid.

—  Dagfinn J. Hansen

Israel har inngått avtaler med flere produsenter av vaksiner, men flere av vaksinene er ikke godkjent av israelske myndigheter. Gjennom et meget effektivt system har Israel nå kapasitet til å sette 250.000 vaksinedoser pr dag. I brevet inviterer statsminister Netanyahu til å dele sine erfaringer. Dette er Norge ikke interessert i.

Den danske statsministerens møter i Israel synes å ha vært konstruktive. På sin instagramprofil skriver hun at Israels evne til å gjennomføre vaksineringen i et stort tempo har vært inspirerende.

Selv om Danmark vil fortsette EU-samarbeidet, vil samarbeidet med Israel kunne være et nyttig supplement. Gjennom dette samarbeidet vil det også kunne tilbys vaksiner til andre land som har behov.

Mener regjeringen det de sier?

I regjeringens politiske plattform er det tatt inn et punkt der regjeringen bl.a, vil «legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid med Israel.» Det kan nå være grunn til å stille spørsmål ved denne formuleringen.

Norge er med i CEPI, et internasjonalt samarbeid om vaksineutvikling. CEPI er et partnerskap av offentlige, private og humanitære organisasjoner som skal stimulere, koordinere og finansiere utvikling av vaksiner mot utvalgte sykdommer.

CEPI ble etablert i 2017, har hovedsete i Norge og ledes herfra. I en artikkel fra Folkehelseinstituttet fra mars 2019 beskrives CEPI slik:

«CEPI skal komme epidemiene i forkjøpet ved å utvikle vaksiner mot truende epidemiske sykdommer slik at vaksinene er klare til utprøving tidlig i et utbrudd, og dermed bidra til å begrense utbruddet slik at det ikke utvikler seg til en epidemi. Når nye og ukjente sykdommer kommer til å oppstå, vil CEPI også støtte utviklingen av vaksine-plattformer, der et nytt smittestoff kan settes inn i et allerede utprøvd vaksine som raskt kan produseres og testes for å nedkjempe utbruddet. Slik kan vi etablere en beredskap mot sykdommer vi ikke kjenner i dag.»

Det er svært overraskende og en gåte for meg at Norge avviser et samarbeid med Israel innenfor vaksinering «på strak arm.»

—  Dagfinn J. Hansen

En gåte at Norge ikke vil samarbeide

Både i lys av tidspunktet for etableringen av CEPI, og i lys av optimistiske toner i artikkelen fra Folkehelseinstituttet, som kom ett år før pandemien rammet oss, er jeg usikker på om CEPI har gitt de bidragene som artikkelen beskriver.

Samlet sett kan det neppe være hensiktsmessig å oppgi CEPI-samarbeidet. Samtidig er det svært overraskende og en gåte for meg at Norge avviser et samarbeid med Israel innenfor vaksinering «på strak arm.» Vi burde ha fulgt Danmark som også deltar i europeisk vaksinesamarbeid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt