Verdidebatt

Vi trenger ikke en oljesluttdato

KLIMAPOLITIKK: Rødt vil fortsatt være det partiet som har mest radikal, men samtidig realistisk klimapolitikk.

Min partikamerat Aled-Dilwyn Fisher i Rødt skrev tidligere i Vårt Land om hvorfor folk skal velge Rødt om vi ikke har oljesluttdato. Han mener at oljesluttdato er det som skiller oss fra reformistiske partier. Videre skriver Fisher at det neppe gir noe stor endring i oppslutning om Rødt fjerner oljesluttdatoen.

Dette er jeg sterkt uenig i.

Kompromissløse i klimapolitikken

Rødt vil fortsatt være det partiet som har mest radikal, men samtidig realistisk klimapolitikk. Rødt er enige om de konkrete og viktigste linjene i oljepolitikken. Det skal ikke letes etter mer olje og vi må sikre en styrt omstilling av oljeindustrien for å unngå en markedsstyrt krasjlanding.

Vi trenger ikke en oljesluttdato for å være kompromissløse i klimapolitikken. Oljesluttdato er intet konkret klimatiltak, men symbolpolitikk. En symbolpolitikk som allikevel sier til oljearbeiderne at det ikke er noe fremtidshåp for deres arbeidsplasser.

Rødt skal være kompromissløse i klimapolitikken, samtidig som vi skal være et seriøst arbeiderparti. Som arbeiderparti er det viktig å ta vare på og sikre gode, norske arbeidsplasser for industriarbeidere.

For å sikre en god omstilling for oljearbeidere trenger vi konkrete tiltak for ny industri, ikke en diskusjon om dato.

—  Kristian Mateo Norheim

Mer fokus på startdato

For å sikre en god omstilling for oljearbeidere trenger vi konkrete tiltak for ny industri, ikke en diskusjon om dato. Vi trenger mer fokus på startdato, ikke sluttdato. Samtidig kan vi ikke stå for en sluttdato uten at vi selv sitter på rattet og fører veien mot målet.

Heldigvis ønsker Rødt en sterk satsing på utvikling av norsk, grønn industri som er bra for klima og verner om naturen. At Rødt nå forhåpentligvis fjerner oljesluttdato vil være startskuddet for en radikal, men realistisk klimapolitikk. Det gir økt mulighet for å styrke samarbeide med oljeindustrien i en styrt avvikling på sikt. Det er god klimapolitikk!

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt