Verdidebatt

Naive basardamer?

KVINNESYN: Er det en sammenheng mellom metoo-problematikken og grunnholdningen til kvinner som kommer til uttrykk i Tomm Kristiansens innlegg?

Tomm

Jeg leste innlegget ditt i Vårt Land: «Truende tanker på trykk». Det var interessant og velformulert helt til det plutselig og helt uforberedt ga meg en skikkelig ørefik. Jeg leste avsnittet om igjen, og som en knyttneve traff det i magen: «Naive basardamer».

De var aldri naive

Du vet hvem du snakker om, Tomm Kristiansen; arbeidsomme, kreative, initiativrike kvinner, organisatoriske talenter som i vesentlig grad har bidratt til organisasjonenes økonomiske fundament! Min og min mors generasjons kvinner – og dagens! – som har nedlagt og fortsatt nedlegger betydelig innsats i basarer, julemesser og nå også bruktbutikker landet over! De var aldri naive! De visste godt hva de bidro med og hadde gjerne stor innflytelse på øvrig virke, veivalg og utvikling i organisasjonene! Selv har jeg aldri vært basardame, men jeg kjenner mange.

Som begrep er den mest nærliggende motsatsen til damer, menn. I innlegget ditt er motsatsen – hold deg fast: «velutdannede borgere», og de fleste av oss leser dermed underbevisst velutdannede menn. Antakelig er det slik i ditt hode også.

Vi er gode på å heve oss over stikk, vi kvinner, særlig når de kommer fra menn.

—  Ingvild G. Andreassen

Rydd opp i grumset

Avslørt av et ubetenksomt oppstøt: naive basardamer. Jeg satte meg ikke ned og skrev dette umiddelbart. Jeg har sovet på det, og vært innom tanken å la det ligge. Det er tross alt ikke stort å la seg hisse opp over. «Det var ikke ment slik det ble, det var bare et glipp, tankeløshet.» Vi er gode på å heve oss over stikk, vi kvinner, særlig når de kommer fra menn.

Onsdag 6. januar hadde Vårt Land en annen sak slått opp på førstesiden, om seksuell trakassering og frustrasjon over at kirkesamfunn opplever å komme til kort. Er det en sammenheng mellom metoo- problematikken og det som kan se ut til å være menns dypt forankrete grunnholdning til kvinner generelt? Slik det kom til uttrykk i innlegget ditt, Tomm Kristiansen?

I så fall: rydd opp i grumset! Og få med deg flere! For dette oppleves og er stygt!

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt