Verdidebatt

Nei, kjære prestekollegaer, det er ikke nødvendig å bli full!

Jeg satte nesten kaffen i halsen da jeg hørte hva mange prester hadde å si om fyll og alkohol på NRK.

Marthe Østerud Primstad

Sokneprest

I NRK-serien «Ikke spør om det» får en håndfull prester spørsmål som folk gjerne ikke tør å stille ansikt til ansikt. Et av spørsmålene dreide seg om alkohol. Jeg satte omtrent kaffen i halsen da jeg så og hørte hva prestene sa rundt temaet alkohol. Noen sa nemlig det både var «deilig» og «nødvendig» å bli full.

I serien oppfattet jeg at fyll og alkohol blir fremstilt som noe positivt. Jeg vet at dette har blitt klippet, og jeg håper at prestene egentlig har et litt mer reflektert syn på alkohol enn det som kommer frem.

LES OGSÅ: Prest på NRK: «Deilig» og av og til «nødvendig» å bli full

Signal til barn og unge

Likevel, når vi vet hvor mye såre følelser og ødelagte liv misbruk av alkohol har ført med seg, syns jeg det er veldig synd at det er dette som kommer frem av holdninger rundt temaet. Fyll blir, slik jeg oppfatter det, tullet med og fremstilt som noe positivt.

Om ikke altfor lenge går vi inn i julehøytiden. Hvert år får vi høre om at det finnes mange barn og unge i Norge som gruer seg til jul - nettopp på grunn av fyll og alkohol. Helsedirektoratet mener at så mange som opptil 150.000 (!) barn og unge gruer seg til jul hvert år fordi foreldrene drikker for mye alkohol. Da syns jeg det er litt trist at prester fremstiller fyll som noe positivt på riksdekkende TV. Hva slags signal sender man da til barn og unge som gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholkonsum?

Liv og død

Hvert år dør ca 350 mennesker i Norge (tall fra FHI) av en dødsårsak direkte utløst av alkohol. Vi prester har med andre ord mange begravelser der folk har dødd av noe relatert til alkohol. Vi har også tørrlagte og nåværende alkoholikere blant oss i menighetene våre, ja kanskje til og med som kollegaer. Måten alkohol og fyll blir snakket om på i serien, syns jeg ikke gir inntrykk av å ta på alvor disse momentene. For en alkoholiker er ikke fyll «deilig« og «nødvendig». Det er ikke noe man ler av eller tar lett på. Det er blodig alvor og en beinhard kamp mot alkoholen. For noen handler det om liv eller død.

LES MER: Professor om NRK-program: – Viser en presterolle i endring

Ikke alltid et trygt rom

I spørsmålet om seksuelle overgrep snakker prestene i serien om kirken som et trygt rom. Dessverre er ikke alltid kirken et trygt rom med tanke på seksuelle overgrep. Men det er noe vi ønsker å være og alltid bør tilstrebe å være. Jeg mener at kirken også skal være et trygt rom når det gjelder alkohol.

Etter min mening skal det ikke være tvil om at kirken og dens ansatte skal være en trygg havn når barn, unge og andre kjenner på utrygghet, sorg og fortvilelse over nær familie som misbruker alkohol og blir fulle. Når man snakker om at det er «deilig og nødvendig å være full» syns ikke jeg at man kommuniserer at kirken er et trygt sted hva gjelder alkoholmisbruk.

Hvis ikke engang kirken og noen av dens fremste rollemodeller, nemlig prestene, kan være en trygg havn for barn og andre med et anstrengt forhold til alkohol- hvem skal da være det?

En diakonal kirke

Jeg håper ikke mine prestekollegaer over det ganske land syns det er helt greit å gå på fylla. For nei, det er verken bra, ønskelig og i alle fall ikke nødvendig å være full! Jeg syns ikke det henger sammen med å være et godt forbilde.

Jeg mener at vi prester bør gå foran med et godt eksempel og vise at det går an å leve et godt liv og ha det morsomt uten alkohol eller med alkohol i svært moderate mengder. Kirken skal alltid være et trygt rom for de som er pårørende til de som sliter med alkohol, og for de som selv sliter med alkoholmisbruk.

Det handler om å være en diakonal kirke, om å være Jesu hender og føtter på jord der vi tar vare på de svake, de som trenger vår hjelp og de som trenger et trygt rom. Og i dette skal vi prester være med og lede vei.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt