Verdidebatt

Listhaug og Helgheims uansvarlige forslag

Å legge integreringsarbeidet av traumatiserte flyktninger over på privatpersoner er ikke bare uklokt og tåpelig, det er direkte uansvarlig.

###

Frank Håvik

Pastor, Nytt Liv Sunnhordaland

Hvert eneste menneske har sin egenverdi, uansett sosial status, rase, etnisitet eller religion. Å måle verdien på mennesker ut i fra økonomiske motiv er etter min mening kynisk og helt feil.

Vil gi ansvaret til privatpersoner - noe skurrer

Frp sin innvandrerkritiske duo Sylvi Listhaug og Jon Helgheim kan knapt vise seg offentlig uten å fortelle hvor negativt det er med flyktninger i Norge, eller å måle utgifter opp mot alle andre poster der denne kostnaden kunne vært brukt i stedet for. På den måten settes menneskegrupper opp mot hverandre på en uverdig måte.

Når Listhaug og Helgheim nå er på banen igjen med et nytt forslag som ved første øyekast kan høres ut som en sympatisk og god idé, er det noe som skurrer. Denne gangen foreslår de nemlig at privatpersoner skal hjelpe kvoteflyktninger ved å påta seg ansvaret for å integrere dem i fem år. Det skal man ikke få betalt for, men selv betale for å få lov til å gjøre.

LES OGSÅ: Helgheim etter Moria-brannen: – Disse 50 vi henter, er ikke reelle flyktninger

Jeg er en av dem som har stilt opp

«Vi vet det er mange som engasjerer seg for flyktninger og asylsøkere i Norge. Vi ønsker å bruke deres engasjement for å bedre integreringen av de flyktningene som får komme til Norge», sier Listhaug til VG 2. oktober.

Jeg er en av de engasjerte privatpersonene Sylvi Listhaug snakker om. Da en afghansk småbarnsfamilie fikk avslag på sin asylsøknad i 2015, lot vi dem bo i kirkeasyl i lokalet til Nytt Liv på Fitjar hvor jeg er pastor, for at de skulle få en sjanse til å anke saken sin.

Kona i familien hadde flyktet fra tvangsekteskap som 14-åring, og i Norge møtte de kristne, der møtet med dem resulterte i konvertering. De hadde dermed to dødsdommer over seg. I tillegg var et barn sterkt traumatisert etter flukten. Likevel sendte myndighetene en bevæpnet polititropp som brøt seg inn i kirkelokalet, stikk i strid med gjeldende praksis. To av barna ble på nytt traumatisert, noe som ennå merkes. Er det slik vi vil behandle en småbarnsfamilie i stor nød?

Tåpelig og uansvarlig forslag

Å legge integreringsarbeidet over på privatpersoner er ikke bare uklokt og tåpelig, det er direkte uansvarlig. Tenk bare på risikoen privatpersoner uten faglig bakgrunn løper, ved å ta hånd om krigstraumatiserte mennesker med behov for faglig hjelp.

Ifølge VG er det viktig for Listhaug at det nettopp er privatpersoner og ikke private organisasjoner som skal bidra. Dette viser at det hele kan tolkes som et stikk til de mange privatpersonene som faktisk vil gjøre en innsats for å integrere flyktninger. Muligens ligger sannheten i de syrlige kommentarene på Listhaugs egen Facebook-side, som for eksempel denne: «Et godt forslag. Med så mange hjertegode varme medmennesker som har uttalt seg i media så vil hele Morialeiren bli adoptert».

Kanskje er Listhaugs forslag bare et populistisk forsøk på å oppildne egne velgere? Seriøst kan en i alle fall ikke ta det. Det får da være grenser for offentlig ansvarsfraskrivelse. Det er i alle fall ikke noe omsorg for flyktningene i dette siden målet for Frp er at ingen flyktninger skal få opphold i Norge.

Også positive erfaringer

Men når det er sagt mener jeg at privatpersoner og organisasjoner bør få en rolle i det å være med å integrere flyktninger. Det burde være naturlig at borettslag og velforeninger, samt organisasjoner som Røde kors og menigheter ble tatt med i dette. Av egen erfaring må jeg si at jeg har bare positive erfaringer med kontakt med flyktninger. De er normale mennesker som de fleste av oss. De har bare fått noen erfaringer som de fleste av oss heldigvis er spart for.

Mange flyktninger vil bidra

Jeg kjenner mange dyktige flyktninger som bare lengter etter å få begynne å leve og arbeide for sitt eget underhold. Mange av dem ønsker å starte bedrifter og gi arbeid til andre. Disse burde få tilbud om god etableringshjelp for å komme inn i det norske systemet og forstå hvordan man starter bedrifter i Norge. Mange har allerede klart det, selv uten mye hjelp, men om en hadde lagt mer til rette for det, ville nok enda flere kommet raskt i gang. Her kunne bedriftsledere vært hyrt inn som mentorer. Ikke privatpersoner.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt