Verdidebatt

Gode løsninger finnes allerede

Frafall i skolen er en av samfunnets største utfordringer, sier kunnskapsministeren. Likevel dropper regjeringen et veldokumentert program mot frafall.

Erling Rognhaugen

Tidligere frivillig i ESC-prosjektet

Jeg er helt enig med Guri Melbys uttalelser til NRK 13. september: «Jeg mener at videregående opplæring i dag er altfor strømlinjeformet. Det er laget for en A4-elev som ikke finnes. Vi må få større fleksibilitet og større muligheter for elevens eget valg.»

En annen mulighet

Et av flere verktøy for å hjelpe skoleavhoppere er programmet for frivillig arbeid gjennom Det europeiske solidaritetskorpset. Gjennom dette EU-programmet kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i utlandet i to til tolv måneder.

Kanskje blir du overrasket selv når du leser dette? Det fantes altså en annen mulighet dersom verken militæret, folkehøyskole eller videre studier fristet. Med reise, kost, losji, språkkurs og lommepenger inkludert.

Flere regionale Nav-kontor bruker dette programmet for å hjelpe langtidsledige unge. Vestland fylkeskommune bruker også EU-prosjektet til å gi ungdommer som har droppet ut av videregående en ny mulighet til å komme seg på bena. Resultatene er gode.

LES OGSÅ: Tidligere EVS-volontør: «At Norge ikke deltar i Solidaritetskorpset er helt uforståelig»

Rimelig og engasjerende

Løsningen til regjeringen trenger ikke være å endre på et helt skolesystem. I stedet kan vi innlemme de programmene vi allerede har - og som vi vet virker - inn i skolen. Med flere internasjonale programmer, praktiske og ikke-formelle læringsmetoder vil skolen oppleves mer engasjerende og mer forståelig for de som sliter med det teoretiske.

Rundt 10 millioner i året er inngangsbilletten til dette programmet. Med dette blir det ingen begrensning på hvor mange ungdommer som kan reise til utlandet. Skoler, NAV-kontorer, frivillige organisasjoner, kommuner og fylkeskommuner kan sende ut ungdommer som strever på prosjekter i utlandet med god støtte, varierte arbeidsoppgaver og muligheter for å utfordre seg selv innenfor mange ulike felt. Er dette virkelig en for høy pris å betale?

Uendelig trist

Hvorfor skal vi finne opp kruttet på nytt? Gode løsninger finnes allerede for å motivere ungdom som strever med skolegangen. Norge har vært en del av det samme programmet i 22 år, noe som viser at regjeringen har ønsket at norsk ungdom skal ta del i det. Men nå vil Norge, om ingenting endres, miste dette verktøyet i pedagogenes og NAV-veiledernes verktøykasse. Dette synes jeg er inderlig trist.

Ungdom som bruker mye tid bak en skjerm, eller som sliter psykisk vil kunne få et viktig pusterom i dette prosjektet. De kan jobbe på gård, organisere aktiviteter for barn og unge eller bidra som lydtekniker på en festival og mye mer. De kan bli kjent med ungdommer som kanskje har færre muligheter enn dem selv, og en kultur som åpner opp for nye perspektiver.

Livsforvandlende

Jeg var selv frivillig i et år på et prosjekt i Frankrike, der flere svenske ungdommer med en problematisk bakgrunn også deltok. Her fikk jeg se på nært hold hvor stor effekt to måneder på et slikt prosjekt kan ha for sårbare ungdommer. De vokste, tok initiativ, møtte blikket mitt og deltok aktivt både i arbeidet og i sosiale sammenhenger. Det var helt fantastisk å se så store endringer over et så kort tidsrom.

Kjære Guri Melby, bruk de løsningene som allerede ligger der, og la oss utvide dem i stedet for å innskrenke. Vi er mange unge som har fått livene våre endret til det bedre etter å ha vært med på frivillig arbeid i utlandet.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt