Verdidebatt

Atomvåpenforbudet er livsviktig

Å påstå at Norge ikke har noe handlingsrom i verden - for stormaktene vil aldri høre uansett - er en historieløs likegyldighet til hva Norge sin rolle skal være.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sigrid Døving Bjerke

Fylkessleder, AUF i Innlandet

I dag ligger vi skikkelig dårlig an i verden - i hvert fall hvis man ser på atomvåpens rolle. Ingen av de tidligere, internasjonale avtalene har vært suksessfulle i å få til en nedrustning, i stedet har vi kommet nærmere en opprustning. Så det er bra at atomvåpen diskuteres, men i innlegget fra Tonje Nilsen fra Unge Høyre 25. september, beskrives det en mangel på handlekraft som ikke kommer til å ta verden i riktig retning.

Historieløst fra Unge Høyre

Å påstå at Norge ikke har noe handlingsrom i verden - for stormaktene vil aldri høre uansett - er en historieløs likegyldighet til hva Norge sin rolle skal være. Det samme kunne blitt sagt om de internasjonale konvensjonene mot biologiske våpen, kjemiske våpen, landminer og klasebomber. I flere av disse prosessene hadde Norge en lederrolle og i dag er vi stolte av dette. Konvensjonene har hatt en udiskutabel suksess i nedrustning og stigmatisering av våpnene de har gått imot, også for land som ikke er med i konvensjonene.

Norge velger å ikke gjøre noe

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt og sammen kan vi gjøre mye – i kampen mot atomvåpen har 122 land signert FN sitt atomvåpenforbud og 55 land har ratifisert den. FN sitt atomvåpenforbud er den eneste avtalen om atomvåpen som har noe fremgang å vise til og som har dratt verden lenger mot å ta et skikkelig oppgjør med det. Bare når FN sitt atomvåpenforbud ble vedtatt, uten å enda ha blitt en bindende del av folkeretten, trakk et av verdens største pensjonsfond seg ut av investeringer i atomvåpen. Dette skjedde fordi 122 land slo seg sammen for en verden fri for atomvåpen, men her valgte Norge og høyregjeringen å ikke delta. Derfor er ikke problemet er ikke at Norge ikke kan gjøre noe, men at vi velger å ikke gjøre noe.

LES OGSÅ: KrFU: KrF bør forby atomvåpen

«NATO-argumentet»

NATO-medlemskapet vårt og viktigheten av dette brukes ofte som et argument imot at Norge kan gjøre mer i kampen mot atomvåpen. Dette til tross for at høyreregjeringens egne utredning fra 2018 om atomvåpenforbudet, fikk det svart på hvitt at det ikke er noe i NATO-medlemskapet som juridisk forhindrer Norge fra å bli med i FN sitt atomvåpenforbud. Det er også grunnleggende misvisende å påstå at NATO er helt avhengig av atomvåpen eller at Norges tilslutning tvinger noen til å ruste ned ensidig. Atlanterhavspakten fra 1949, det juridiske grunnlaget for NATO, omtaler ikke atomvåpen. Dagens atomvåpenpolitikk forsvarer USA med at det er for å kunne forsvare sine allierte, men imens det da utvikles nye atomvåpen i vårt navn, peker vi tilbake igjen og sier at vi ikke har noe påvirkning på det.

At Norge blir med i FN sitt atomvåpenforbud tvinger heller ingen til ensidig nedrustning. Forbudet er en standard folkerettslig avtale og de har alltid oppstått gjennom at land signerer på egne vegne. Det er åpenbart at USA og Russland ikke vil signere FNs atomvåpenforbud uten at de seg imellom blir enige om det – men det betyr ikke at det er umulig at det kan skje.

Bare et tidsspørsmål

Gjennom å samarbeide og gjennom folkeretten har man klart å endre verden flere ganger, selv om ikke alle var med på det fra starten av. Å bli med i FN sitt atomvåpenforbud er å bli med på siden som gjør det nå med atomvåpen. Det er å stå på siden som utvikler seg i riktig retning, imens resten av verden går i retning av opprustning.

Heldigvis er vi i skrivende stund fem land unna at atomvåpenforbudet blir en del av folkeretten og fredsforskere rundt om i verden mener det da bare er et tidsspørsmål før det første NATO-landet blir med i forbudet – men det skjer ikke av seg selv. Det skjer med at man tør å stå opp verdenen man ønsker, ikke gjennom Unge Høyre sin handlingslammede virkelighetsbeskrivelse hvor det er ute av vårt handlingsrom. Tonje Nilsen kaller FNs atomvåpenforbud livsfarlig, men jeg vil si det er livsviktig.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt