Verdidebatt

Potensielt dødelig holdning fra Sp

Vil vi virkelig lesse en sekk full med stein og tvinge en person med brukket rygg til å bære den alene?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Magnus Killingland

Internasjonalt ansvarlig i KrFU

På partilederdebatten 13. august uttalte Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum at staten må prioritere at nordmenn får vaksinen først. Denne holdningen er potensielt dødelig. Vårt utgangspunkt må være at det til enhver tid er de befolkningsgruppene som er hardest rammet som må sikres tilgang til vaksinen først.

265 millioner i akutt sult

Det siste halvåret har vært særlig brutal for verdens fattige. Viruset kommer bare på toppen av klimaendringer, redusert matsikkerhet og flyktningkrise. FNs matvareprogram WFP advarer om at tallet på akutt sultende kan dobles til 265 millioner som følge av pandemien. I Afrika sør for Sahara står ti års økonomisk utvikling i fare for å bli vasket bort på få måneder. 2020 går mot å bli det første året siden 1998 hvor fattigdommen i verden øker. Vi ser at utviklingsland må ta de største økonomiske og helsemessige tapene krisene fører med seg. Midt i disse globale utfordringene proklamerer Vedum at vi må sette Norge først.

Samtidig som verdens fattige er mest avhengig av å komme seg fortest mulig ut av krisen, kan de ironisk nok havne bakerst i køen når en potensiell vaksine mot viruset skal fordeles. Årsaken er at kommersielle krefter og stor konkurranse mellom stater, kan presse prisnivået opp til et nivå som gjør det urealistisk for stater med svak økonomi å få tak i vaksinen. På denne måten risikerer vi å se at de mest sårbare igjen blir forbigått til fordel for de pengesterke.

LES OGSÅ: Norge med i nytt vaksinesamarbeid – skal sikre tilgang til flere vaksiner mot koronaviruset

Glad for at det ikke er Senterpartiet som leder landet vårt

I en tid hvor verden mer enn noen gang trenger internasjonalt samarbeid og nestekjærlighet er jeg glad for at det ikke er Senterpartiet som leder landet vårt, med sin «Norge først» retorikk. Regjeringen har allerede startet arbeidet for å sikre at mennesker i sårbare stater ikke må møte utfordringene rundt pandemien alene.

Til nå har Norge forpliktet seg til å gi over to milliarder kroner til CEPI, som arbeider for å utvikle en vaksine mot viruset. CEPI har forsikret at vaksinen de er ansvarlig for å utvikle skal komme alle land til gode. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein offentliggjorde 31. august at Norge slutter seg til vaksinesamarbeidet COVAX, som skal dele ut vaksiner til verdens mest sårbare befolkningsgrupper. I tillegg har regjeringen utnevnt en spesialrådgiver for internasjonal helse som i tiden fremover skal jobbe med å sikre rettferdig fordeling av vaksinen.

Ikke Norge, men verden først

Fremover er det viktig at vi i stedet for å rope «Norge først» setter verden først. Vi må se pandemien som en global krise. Når dette er over ønsker jeg at Norge skal bli husket for internasjonal nestekjærlighet, heller enn for egoistisk nasjonalisme. Jeg håper vi kan heve oss over billig retorikk, og rekke ut en hånd til de som bærer den største byrden.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt