Verdidebatt

Et flaut bidrag fra Norge

Norge har sendt et medisinsk team til Lesvos. Hadde regjeringen lyttet til oss som har vært her gjentatte ganger, ville de visst at hjelpen de sender er skivebom.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Katrin Glatz Brubakk

Barnepsykolog og initiativtaker til «Evakuer barna fra Moria nå»

Jeg skriver dette fra den nye leiren som er opprettet på Lesvos i Hellas, etter at Moria-leiren brant. Jeg sitter på grusen utenfor et telt og ser behovene. Her. Nå.

Det er ufattelig at Europa velger å la nyfødte sove på en papplate, at det ikke er andre muligheter for å vaske seg enn i sjøen. I saltvannet. At det er 35 utedoer fordelt på 10.000 mennesker og at man må stå i kø i opptil fem timer for å få mat. For barna er det ingen trygge lekeplasser, ingen skolegang og de må passe på å ikke skade seg på piggtråden som skiller ulike soner i leiren. Selv om teltene står i fine rekker i den nye leiren og det ser nesten greit ut på avstand, er ikke betingelsene humane. De bryter med grunnleggende menneskerettigheter. Barnekonvensjonen som Norge sier skal være ledetråd for all vår politikk, brytes hver dag, hvert minutt.

LES OGSÅ: Forskar: – Norge vel ikkje ut dei mest sårbare når dei vel ut kvoteflyktningar

Like ille som før

Hellas og FN har i lang, lang tid bedt Norge om å bidra med evakuering av de mest sårbare fra flyktningleiren Moria i Hellas. Fordi de ikke har kapasitet og kompetanse til å ivareta dem på en god måte. Norge har to ganger avvist dette. Så brenner leiren. Det Norge tilbyr er et helseteam og materiell.

Det er bra at regjeringen vil bidra i en svært vanskelig situasjon for de 13.000 menneskene som er fanget i en flyktningleir på Lesvos. Det er imidlertid utrolig trist at de ikke bidrar med det som faktisk trengs. Hverken med det de gjør og det de ikke gjør. For selv om en ny leir har blitt stablet på beina på kort tid og flyktningene ikke lenger er tvunget til å sove på gata, er ikke betingelsene blitt bedre eller Hellas sin kapasitet til å håndtere situasjonen større. Det er like kritisk nå som før. Det er like stort behov for å relokalisere nå som før.

Norges hjelp er skivebom

Det Norge velger å gjøre, er å sende et medisinsk team. Leger, sykepleiere, jordmødre og logistikere. Og i går kom et fly med diverse utstyr. Bra, men hadde regjeringen lyttet til oss som har vært her gjentatte ganger, ville de visst at dette er skivebom.

Det er mye medisinsk personell til stede på øya allerede. Leger Uten Grenser har hatt et stort team til stede kontinuerlig siden 2016. Mange frivillige organisasjoner har leger og sykepleiere tilgjengelig – og har vært her lenge. Det er riktig at det lokale sykehuset ikke har nok kapasitet og ikke minst at de ofte nekter flyktningene adgang, men det er ikke primært medisinsk hjelp som trengs nå.

Tiåringer vil dø

Som barnepsykolog har jeg snakket med utallige barn og foreldre som har alvorlige traumer i bagasjen. Jeg har sett syvåringer bli psykotiske. Jeg har holdt hender til tiåringer som vil dø. Møtt barn som slutter å snakke, spise, leke. Og jeg har sett dem tilfriskne. Ikke fordi min behandling var så bra, men fordi de kunne flytte bort fra Moria og til trygghet og stabilitet.

Bare da ble de bedre. Og jo lengre de må bo i uverdige, barneuvennlige betingelser, jo sykere vil de bli. Å være kronisk redd og leve med ubearbeidete traumer påvirker barns hjerneutvikling, og å la dem leve i Moria kan skade dem for livet.

LES OGSÅ: Norge kan ende opp med å ikkje hente brannofre frå Moria

Ingen kommunikasjon

Sykepleier Janecke Engeberg Sjøvold sier til Sykepleien.no at det er vanskelig å ta del i hvor mange traumer barna har opplevd og at det er vondt å være vitne til ekstreme angstanfall og stille gråt. At livet i leiren er veldig vanskelig. Dette har vi som har vært her gjentatte ganger de siste årene snakket, skrevet, ropt om til vi er blitt hese. Det er underlig og forstemmende at regjeringen ikke lytter. Skal man sende hjelp, ville det jo vært greit om man sendte den hjelpen det faktisk er behov for?

Og utstyret som ankom fra Norge øya denne uka: hverken noen fra norske eller greske myndigheter har gjort noen som helst kartlegging av hva som finnes og hva som mangler. Det er ikke myndighetene som vet dette, men organisasjonene, som er de som faktisk utfører jobben i leiren. Hvorfor har man ikke vært i kontakt? Nå ender vi opp med dobbelt av det vi ikke trenger og lite av det som behøves.

På den andre siden vet jeg ikke om jeg skal opprøres. For det regjeringen velger er uansett å forsøke å plastre et brannsår mens menneskene fortsatt står i flammehavet.

Norges flaue bidrag

Leiren ligger i Europa og innenfor Schengen. Regjeringen selv sier at dette gir oss et spesielt ansvar. Det er mange leirer rundt om i verden hvor det eneste vi kan gjøre er å sende nødhjelp. I Europa kan vi påvirke politikken. Da er det flaut at Norge velger å sende et helseteam i stedet. Endog et team som ikke har den kompetansen som primært trengs. Menneskene i Moria trenger ikke superhelter fra Norge. De trenger politisk handling.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt