Verdidebatt

Svein Tindberg: – Menneskeligheten brant opp

Skuespilleren og forfatteren skammer seg over at Norge ikke gjorde noe før brannen i Moria-leiren brøt ut. I fortvilelsen skrev han et dikt.

– Når jeg tenker på at vi kunne gjort noe på forhånd, men ikke gjorde det, kjenner jeg på skammen over mitt eget land. Det er det jeg har prøvd å uttrykke i en slags fortvilet diktform inspirert av Arnulf Øverland, sier Svein Tindberg.

Skuespilleren er klar over lyrikkens begrensninger, men tok likevel til pennen da han tirsdag morgen fikk høre nyheten om at Moria-leiren sto i brann.

– Å kjempe mot nød med lyrikk er vel ikke det som skal til for å velte politiske systemer. Men da jeg så de opprørende bildene som man ikke får bort fra netthinna, gjorde jeg det jeg som skuespiller og forfatter kan gjøre.

Se Tindberg lese diktet her: 

Mange delinger

Det er ikke første gang Tindberg legger ut et spontant dikt om situasjonen i Moria-leiren. Da saken om hvorvidt Norge skulle hente flyktinger ut fra leiren skulle behandles i Stortinget i mai i år, skrev han et dikt om kontrasten mellom den norske tryggheten og situasjonen i Moria-leiren.

Tindberg leste diktet høyt i sin egen stue, filmet seg selv med mobilkamera og postet filmen på Facebook. Den traff umiddelbart en nerve. På tre døgn fikk den 270.000 visninger og 3000 delinger.

Det nye diktet går også som en farsott i sosiale medier. Et knapt døgn etter at filmen ble publisert har den fått 118.000 visninger og 2600 delinger.

– Mange føler samme fortvilelse som meg over å bo i verdens rikeste land uten å gjøre noe.

– Det eneste riktige er å hjelpe dem

I etterkant av brannen kunne barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad, melde at Norge henter 50 asylsøkere fra Moria. Det synes Tindberg er for lite.

– Flere ordførere har gått ut og sagt at deres kommuner alene er klare til å ta imot 50. Til sammen tror jeg vi kunne tatt imot både to, tre og fem tusen.

– «Det var vår menneskelighet som brant i natt» skriver du i diktet. Hva legger du i denne setningen?

– Det er ganske tydelig. Vi har hatt muligheten til å gjøre noe veldig lenge. Det eneste riktige er å hjelpe dem. Når vi nå ikke har gjort det og ser at det brenner, mener jeg at dette litterære bildet er godt. Det var menneskeligheten som brant opp.

– Kan vi vente oss flere Moria-dikt fremover?

– Nei, det er ingen planer om det. På den andre siden – det var jo ingen planer om det de to andre gangene heller.

LES MER:

Her flykter kvinner og barn fra ny Moria-brann

«Ropstad bør holde seg for god til å prøve å skinne i flammenes grusomme lys»

Veslemøy Østrem: «Ikke alle hadde beskyttelsesbehov. Men nå trenger alle hjelp»

---

Fakta:

---

David Sviland

David Sviland

David Sviland er gjestekommentator Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt