Verdidebatt

Farvel, KrF

Kampen om fortolkningen av det kristendemokratiske verdigrunnlaget i KrF er tapt, og jeg må si «farvel».

Kristin Walstad,

Avtroppende 1. nestleder Viken KrF og lokallagsleder i Asker KrF

Samarbeidsavklaringen som gav oss fargen rød, gul eller blå var ikke bare et politisk retningsvalg. Med på kjøpet fikk partiet en helt ny ledelse som har fremmet politiske prioriteringer langt fra det brede folkepartiet jeg ønsket meg.

KrF definerer seg selv som et kristendemokratisk parti. Sentralt står det kristne menneskesynet, nestekjærlighetstanken og forvalteransvaret. KrF vil være et verdiparti med en viktig stemme i den politiske samtalen, og har hatt en særlig betydning innen bioteknologifeltet og familiepolitikken.

KrF står nå alene igjen

Det er også andre viktige symbolsaker som har farget merkevaren KrF. Saker som KrF selv ikke har valgt, men som er viktige for velgerne. Jeg tenker spesielt på homofile og skeives rettigheter og frigjøring i samfunnet. En gruppe mennesker som helt inn i vår tid blir undertrykt, noe som kommer tydelig til syne i helsestatistikken, spesielt innen psykisk helse.

Vi lærer våre barn toleranse og likestilling basert på de kristne og humanistiske verdiene i skolen. KrF står nå alene igjen, som det eneste politiske partiet på Stortinget, om en utrygg politikk for LHBTI-mennesker. Jeg vil nevne noen eksempler på det.

I 2018 ble det offentlig kjent at daværende organisasjonssjef i ungdomsorganisasjonen KRIK ikke ønsket homofile ledere velkommen. I 2020 ble han rekruttert til stillingen som organisasjonssjef på KrFs landskontor.

LES OGSÅ: Dag Sele: Kjære KrF! Det er ikke meg, det er deg

Homofile er jo ikke syke

NRK-dokumentaren om konverteringsterapi avdekket grove overgrep og krenkelser av mennesker, og saken ble politisk aktuell på Stortinget i 2019-2020. KrF landet, stikk i strid med sine regjeringspartnere, på sitt primærstandpunkt. KrF ville skjerme muligheten for, i alle fall innenfor rammen av trossamfunn, å fortsatt kunne ha mulighet til å reorientere skeive og homofile, eksempelvis gjennom bønn. Et helt uforståelig standpunkt for mine barn på 11, 13 og 15 år og meg selv. – Mamma, homofile er jo ikke syke.

KrF har aldri brukt termen «skeiv». Det kan ikke forstås på annen måte enn at partiet ikke vil anerkjenne at en gruppe mennesker kjenner en tilhørighet til denne kategorien.

Tidligere medlemmer av det skeive nettverket i KrF har fortalt meg at de har hatt to sentrale støttespillere. Knut Arild Hareide og Geir Jørgen Bekkevold. Nå er begge på vei ut av stortingslistene, det gjør det utrygt. De er ikke lengre trygge på at ekstreme holdninger fra partiets talerstol vil bli korrigert.

Fem skritt tilbake med KrF

Slik sett er det forståelig at verken Høyre eller Venstre ville gi likestillingsfeltet til KrFs nye partileder da han ble statsråd, fordi han i flere mediesaker hadde sådd såpass sterk tvil om han kunne stå opp for en aktivt støttende regnbuepolitikk.

Jeg arbeidet i kirkepolitikken i 15 år for å bidra til at LHBTI-mennesker skulle få erfare likeverd ved ansettelser og få kunne gifte seg med den de elsker. Så ble jeg medlem av KrF, og måtte ta fem skritt tilbake. Her stod dialogen svakere, og forutsetningene for å komme fram til et trygt uenighetsfellesskap var ikke til stede.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har rett. KrF har blitt et kristenkonservativt parti.

LES OGSÅ: Tidligere sentralstyremedlem melder seg ut av KrF: – Jeg ville ikke stemt på denne regjeringen

KrF har vært tafatte

«KrF vil stå på de fattige og marginalisertes side», ble sagt fra talerstolen på min første landskonferanse for tre år siden. Syretesten på samfunnets evne til å etterleve verdier som menneskeverd, nestekjærlighet og likeverd er hvordan vi behandler papirløse.

De papirløse lever kanskje de hardeste livene i landet vårt, uten rettigheter, inntekt og rett til å arbeide. Personer som har forsøkt å løfte deres menneskerettigheter blir straffeforfulgt, og rettssakene til biskop emeritus Gunnar Stålsett og menneskerettighetsforkjemperen Arne Viste er skremmende eksempler på det. Mens disse rettssakene har utspilt seg har KrF i regjering vært tafatte. KrF har spilt taktisk for å vise «sakseierskap», men kan ikke vise til reelle politiske gjennomslag. Tross historisk drahjelp fra sivilsamfunnet og media har KrF i regjering mislykkes med å endre dypt urettferdige samfunnsstrukturer.

«Preg av ekstrem nasjonalisme»

KrF bør videre forvalte religionens plass i samfunnet bedre enn partiet gjør i dag. Partilederen står ofte opp for de frikirkelige, kristne trossamfunnene. Langt mer sjeldent for andre grupper av religiøse. Om koranen brennes på torget i Kristiansand, er han usynlig.

Om en skole i Rjukan forsøker å gjøre et arrangement livssynsåpent og trygt for alle elever med ulik tro og livssyn, poengterer han «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul». Jeg kontaktet da en professor i teologi for å sjekke ut min teori om at partiet nå utviklet seg i en mer kristenkonservativ retning. Men hans svar var: «En slik uttalelse bærer ikke preg av tradisjonelt konservative ideer, snarere preg av ekstrem nasjonalisme». Jeg fikk frysninger og enda mer å tenke på.

LES OGSÅ: Medlemsflukt etter KrFs regjerings-ja

Jeg har gått på akkord med mitt menneskesyn

Som 1. nestleder i Viken KrF og medlem av landsstyret kjenner jeg det blir umulig for meg å gi legitimitet til det KrF jeg nå erfarer. Jeg har derfor takket nei til stortingsnominasjon. Jeg vil trekke meg fra alle verv, og trekker også mitt medlemskap. Det smerter mest å ta farvel med det lokalpolitiske arbeidet i Asker kommune.

Men fordi vi har så ulik fortolkning av menneskeverdet, likeverdet og nestekjærligheten, blir det vanskelig for meg å bli værende i KrF, slik partiet nå definerer og praktiserer de kristendemokratiske verdier.

Samvittigheten min er både forstuet og forstrukket. Jeg har gått på akkord med mitt menneskesyn. For alle mennesker er like mye verdt i kraft av sin eksistens.

Jeg må derfor si «farvel».

LES OGSÅ:

KrFs familieminister med Pride-hilsen: Alle mennesker skal få lov til å elske akkurat hvem de vil

Tidligere stortingsrepresentant melder seg ut av KrF i protest

– KrF mislyktes totalt, skriver Hilde Frafjord Johnsen om partiets bioteknederlag

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt