Verdidebatt

UNE er ikke interessert i egne feil

Utlendingsmyndighetene er lite åpne for å lytte til mulige feilkilder i deres egne troverdighetsvurderinger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tor B. Jørgensen

Biskop emeritus

Takk til nemndleder i Utlendingsnemnda (UNE), Johan Berg. Hans innlegg i Vårt Land 13. juli åpner for en opplysende samtale om et viktig tema som angår mange mennesker og viktige spørsmål som menneskerettigheter, asylpolitikk og behandlingen av slike saker i utlendingsforvaltning og rettsvesen.

Det er flere ting i Bergs innlegg som fortjener kommentar. Lasse Gran har allerede påpekt en rekke av disse i Vårt Land 17. juli. I et kort innlegg vil jeg også påpeke to forhold.

Bakgrunnsmateriale

Berg mener at representanter for kirken ikke har det fulle bildet i en sak. Noen av oss har lest bakgrunnsmaterialet i mange saker. Jeg overraskes stadig over hvor bastante konklusjoner som trekkes på svært spinkelt, faktisk grunnlag.

Materialet viser at utlendingsmyndighetene er lite åpne for å lytte til mulige feilkilder i deres egne troverdighetsvurderinger, både i den bakenforliggende asylhistorien og ikke minst i konverteringshistorien. De følger sine modeller og metoder.

LES OGSÅ: «UNE synes i liten grad å ha evne til å ta åndelig vekkelse på alvor»

Rettspraksis

Nå viser Berg til at domstolene opprettholder «metodene sakene vurderes på». Det gjelder langt fra alle dommer. Berg trekker fram én slik sak fra 2014 (LB-2012-166185). Her kom lagmannsretten fram til at prestene ikke forsto at vedkommende var blitt kristen «av strategiske grunner». Konverteringen var ikke reell!

Berg opplyser at jeg var vitne i saken. Det er korrekt. Jeg vet også hvordan historien fortsatte. Vedkommende holdt fast på sin tro og flyktet til et annet europeisk land hvor han ble trodd og har fått beskyttelse. Og bevart troen. UNE tok feil. Retten tok feil.

Bare rykter om slike historier burde gjøre UNE nysgjerrige. Vi har merket null interesse. Det styrker ikke tilliten til forvaltningens metoder og troverdighet – og heller ikke til domstolenes uavhengighet og bruk av sin «fulle prøvelsesrett».

En ny åpning?

Jeg velger likevel å ta Bergs innlegg som en åpning for en ny runde om UNEs metoder i konvertittsaker og da gjerne med utgangspunkt i faktiske historier om hva som har skjedd med dem som ikke er blitt trodd.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt