Verdidebatt

Solidaritet med vår lutherske søsterkirke i Det hellige land!

Den er en liten kirke, men spiller en betydelig rolle i det palestinske samfunnet - den driver fredsarbeid i praksis.

– Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land driver skoler der muslimske og kristne barn deler klasserom, skriver biskopene Atle Sommerfeldt og Herborg Finnset. Bildet viser skolelever fra kirkens skole i Ramallah.

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg

Herborg Finnset, biskop i Nidaros

Den israelske regjeringen har varslet at de begynner annekteringen av Vestbredden i dag. Dette er områder Israel ulovlig har okkupert siden 1967. For hvert år som har gått, har antallet ulovlige israelske bosettinger økt. Trusselen om annektering gjør situasjonen enda verre for den palestinske befolkningen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og er et stort hinder for en varig og rettferdig fred i Det hellige land.

Det er med dyp sorg vi som har sterk sympati med det israelske folket og anerkjenner den jødiske kulturens betydning for Europas humanistiske verdier ser dette skje. En slik annektering vil bety at dagens israelske regime underkjenner den internasjonale rettsorden som er grunnlaget for statens Israels legitimitet. Det er svært beklagelig at ytterliggående miljøer i alle de tre abrahamittiske religionene synes å spille en betydelig rolle i denne konfliktdrivende politiske utviklingen.

Fredsarbeid i praksis

Men de ytterliggående gruppene er ikke de eneste bevegelsene i Det hellige land. I alle tre religioner finnes det personer og institusjoner som søker sammen for å skape fred for Jerusalem og menneskene som bor i landet. En av disse er Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELCJHL). Den er en liten kirke, men spiller en betydelig rolle i det palestinske samfunnet. Denne rollen har sitt viktigste fundament i skolene: grunnskoler der barn fra samme lokalsamfunn, med ulik tro, deler skolehverdagen. Muslimske og kristne barn deler klasserom og lekeplasser, og lærer å leve sammen. Skolene er fredsarbeid i praksis i de byene der ELHJCL har menigheter. Skolene skaper bånd mellom elevene og mellom storfamiliene. Skolene legger stor vekt på moderne humanistiske verdier som likestilling, kulturell utfoldelse og menneskerettigheter.

Sammen med Augusta Victoria-hospitalet på Oljeberget der kirken er medeier, er skolene kirkens synlige diakonale og dialogiske ansikt. I en tid der for mange i regionen knytter kirke og kristendom til USAs maktspill og retorikk er slike skoler og helsetilbud svært viktig for kirkens fortsatte troverdighet og fremtid i den palestinske opinionen.

LES OGSÅ: Erling Rimehaug: «Å annektere Vestbredden vil skaffe Israel mange nye problemer»

Støtte til søsterkirke

Den israelske politikken på okkuperte områder har gjort levekår og kommunikasjon i den palestinske befolkningen stadig vanskeligere. Annekteringen vil gjøre dette enda mer krevende. I tillegg har koronapandemien rammet kraftig. Drift av skoler og kirker er hardt rammet. Når turister og pilegrimer uteblir, gjør tapte inntekter og økende arbeidsledighet behovet for kirkenes diakonale omsorg enda større.

Det er derfor helt nødvendig at vi som medlemmer og menigheter i Den norske kirke, og andre lutherske kirker i Norge, viser vår solidaritet med ELCJHL og alle som nyter godt av dens arbeid. Borg og Nidaros bispedømmer har tatt initiativ til en nasjonal innsamlingsaksjon for vår søsterkirke i Jordan og Det Hellige Land. Vi oppfordrer alle til å inkludere kirken i våre bønner, sende mail og brev med støtte til kirken, besøke deres hjemmeside og abonnere på nyhetsbrevet. Vi oppfordrer dere også til å påvirke der vi kan for å stoppe den israelske regjeringens annekteringspolitikk. For alle som vil reise til Det hellige land i fremtiden ligger det en særlig forpliktelse til å besøke kirkene, og samtale med de troende og dele fortellinger med dem.

Profeten Jesaja

ELCJHL driver et retrettsenter ved Jesu dåpssted på den jordanske siden av Jordans elvebredd. Kirkebygget er vakkert utformet med malerier av Håkon Gullvåg, og ligger med ørkenen i ryggen og vendt mot Jerusalem. Åtte kirkesamfunn har etablert seg med egne kirkebygg ved Jesu dåpssted, i dette området som er så viktig for oss: fortellingene om Elia, om Johannes Døperen og Jesus, og historien om de tidlige kristne bindes sammen her i ødemarken øst om Jordanelven. Området er som et håpstegn for menneskene, for kirkene og interreligiøst samarbeid i denne konfliktfylte regionen, der ørkenens destruktive krefter synes å dominere det politiske lederskapet og tankesettet til mange religiøse aktører.

Profeten Jesaja, felles profet i de tre abrahamittiske religionene gir oss oppdraget og visjonen: «Lær å gjøre godt, søk det som er rett, hjelp den undertrykte, vær forsvarer for farløse, før enkers sak!« (kap 1.17) og »Herren skal skifte rett for mange folk. De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver (kap 2.4)». La oss stå sammen med Den evangelisk-lutherske kirken i Det hellige land om denne visjonen!

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt