Verdidebatt

Vinn eller forsvinn for Amazonas

Avskogingen truer ikke bare det globale klima. Urbefolkningsgrupper står i fare for å bli utslettet.

Terje Osmundsen

Styreleder i Caritas Norge

Martha Rubiano Skretteberg

Generalsekretær i Caritas Norge

Verden er i ubalanse og vi trenger et globalt moralsk lederskap for å gjenopprette balansen. Klimakrisen, koronakrisen og en verden der autoritære krefter vinner terreng preger verdensbildet. Det er en nedadgående spiral som vil forringe menneskehetens fremtid. I stedet for å ta vare på verdiene skapt gjennom generasjoner akselererer vi stadig raskere mot avgrunnen.

Det er en dyster tid for vårt felles hjem, skaperverket, men det er fortsatt mulig å endre kurs. Heldigvis tar verdens religiøse ledere nå grep for å redde oss, våre fremtidige generasjoner og våre naturressurser.

Amazonas sliter

Pave Frans leder an. I læreskriftet Laudato si' – Om omsorgen for vårt felles hjem, fra 2015, maner han til måtehold, til respekt for skaperverket og til kamp for en fremtid der kommende generasjoner ikke vil lide på grunn av forfedrenes tanke- og skjødesløshet. Initiativet til Pave Frans har siden 2015 blitt fulgt opp av religiøse ledere på alle av verdens kontinenter.

Likevel er utviklingen negativ. Religiøse ledere er viktige, men følger ikke flokken – de troende – med, så skapes ingen endringer. Det var bakteppet da Den katolske kirke gjennomførte Amazonas-synoden i 2019. Urbefolkningen fra Amazonas deltok og gav sitt vitnesbyrd om hvordan avskogingen har brakt dem til randen av utslettelse. Lokalbefolkningen som bor og jobber i og rundt regnskogen deltok og fortalte om hvordan de ønsker å ivareta skogen, men blir tvunget til å skade den for å overleve.

• LES OGSÅ: Venstre-toppens oppgjør med KrF: – Ikke slik at noen har moral og andre ikke

Mer enn trær

De tropiske skogene er mer enn trær. De er økosystem som holder liv i millioner av mennesker, milliarder av organismer og påvirker det globale klima i stor skala. Går regnskogen tapt så taper alle. Vi taper kulturer og biologisk mangfold – det sosiale nettverket som definerer oss som mennesker og de fysiske forutsetningene som opprettholder menneskeheten.

Fjoråret ble en katastrofe for verdens regnskoger. Tendensene i år viser at situasjonen forverres. Avskogingen har økt ytterligere, mens verden har vært opptatt av koronakrisen – for skogens folk har koronaviruset blitt nok en eksistensiell trussel.

Troendes ansvar for vårt felles hjem

Norge er verdensledende på skogbevaring. Motkreftene er mange og sterke. Skadene de påfører skogen for å oppnå økonomisk og politiske gevinst, er uerstattelige. Til tross for flere tilbakeslag har ikke utfordringene eller betydningen av satsningen blitt mindre. Snarere tvert imot. Dette er ikke tiden for å endre kurs. Vi må heller mangedoble innsatsen. Vi befinner i oss i en vinn eller forsvinn-situasjon og dette må våre handlinger gjenspeile. Vi kan bare lykkes med et felles løft basert på felles verdier og interesser.

Religiøse ledere må ta ansvar og vise vei i kampen for å redde skogen og dens folk – for å redde vårt felles hjem. Vi trenger en global bevegelse av alle troende – fra alle trosretninger – idealister og engasjerte med i kampen for å redde livet til skogfolkene og hindre at fremtidige generasjoner skal betale prisen for vår generasjons korttenkte handlinger.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt