Verdidebatt

Nei, EU sviktet ikke

Hvis denne pandemien har lært oss noe som helst, så er det at EØS-avtalen er vårt beste håp i en krisesituasjon.

1 av 2

Agnethe Thun Hindbjørgmo, organisasjonsrådgiver, Europeisk Ungdom

Andreas Myklebust Moksnes, Europabevegelsen

8. juni skriver Fredrick Bjerke, Torstein Buskaker og Edel Marie Tokstad Einarsen fra nei-siden i Vårt Land at utenriksminister Ine Eriksen Søreide fremstiller EUs innsats mot Covid-19-pandemien på en måte som nærmer seg usannhet. Med all respekt for artikkelforfatterne er motinnlegget deres så unyansert at dét blir på grensen til usant. Forfatternes fremstilling av EUs håndtering av Covid-19 er på mange områder direkte feil. EU har i kjølvannet av koronautbruddet vist at de klarer å hive seg rundt og sette inn effektive tiltak mot pandemien, selv om det egentlig ikke er deres ansvar.

Misvisende om EU

For det første: EU har ikke ansvar for helsepolitikk. Helse er et område medlemslandene i EU har full suverenitet over, og derfor var det de selv som var ansvarlige for å sette inn de første tiltakene mot pandemien. Det er ganske dobbeltmoralsk av tre representanter for nei-siden å hevde at EU har gjort for lite for å stanse koronapandemien, når de vanligvis klager over at EU blander seg altfor mye inn i enkeltlands affærer.

Det er også misvisende av artikkelforfatterne å hevde at enkelte EU-land prøvde å forhindre transporten av smittevernutstyr til Norge. Det stemmer at EU først innførte eksportrestriksjoner på smittevernutstyr for å forhindre at det europeiske markedet skulle gå tomt for livsviktige varer. Men artikkelforfatterne lar være å nevne at det kun gikk fem dager før Norge fikk unntak fra disse restriksjonene. EU endret reglene raskt etter at Norge ba om det, nettopp fordi vi har en formell avtale med unionen gjennom EØS-samarbeidet. Tror Bjerke, Buskaker og Einarsen virkelig at EU hadde gitt oss mer fordelaktig behandling hvis vi var mindre tilknyttet Europa?

LES OGSÅ: Robert Mood og Tor Rune Raabye: «Manglende vilje og evne gjør at Norge ikke er godt nok forberedt»

Legeutveksling

Utviklingen i Polen har dessverre gått i feil retning, og det er beklagelig at Polen beslagla håndsprit som skulle til Norge. EU har lenge kritisert Polen for å innføre lover som bryter med grunnloven og EUs regler. Når det er sagt har pandemien rystet Europa – det er ikke så rart om noen lands myndigheter ble redde og umiddelbart ønsket å trygge sine innbyggere.

Å hevde at EU har sviktet i møte med Covid-19 er ikke rett. EU har ikke gjort alt riktig og har gitt en offentlig beklagelse til Italia og Spania for at de ikke fikk nok hjelp fra EU i starten av koronakrisen. Men etter hvert har EU gjort mye i møte med pandemien. Nå sender EU-land medisinsk utstyr og vernemasker til hverandre og behandler hverandres pasienter. Tyskland behandler pasienter fra Italia, Frankrike og Nederland på tyske sykehus. EU har sendt sitt medisinske korps til Italia, koordinert av EU Emergency Response Coordination Centre. Legeteam fra Romania og Norge ble sendt til Bergamo i Italia, og Østerrike har donert 3360 liter medisinsk desinfeksjonsmiddel til Italia.

Styrket beredskap

EU har som respons på Covid-19 laget et helseprogram for 2021–2027 som skal investere 9,4 milliarder euro i å styrke kriseberedskap og helsesystemer. Det innebærer å lagre reserver av medisinske forsyninger for krisetider og sikre at medisiner, utstyr og andre kritiske helseforsyninger er tilgjengelig for pasienter og helseinstitusjoner til en rimelig pris. Sammen kan vi sørge for at alle land i Europa er bedre forberedt neste gang en krise inntreffer gjennom en koordinert respons og håndtering. Det vil gagne alle, også Norge.

EU er ikke perfekt, men alternativet med en rekke ulike bilaterale avtaler er ikke egnet for de utfordringene og integrasjonen vi har i Europa i dag. En «alle for seg selv» -løsning som artikkelforfatterne peker på vil ikke gagne noen. Gjennom europeisk fellesskap og koordinering klarer vi å løse denne krisen sammen. Pandemier kjenner ingen landegrenser.

Et bedre EU

Dersom artikkelforfatterne mener at EU har sviktet fordi de ikke gjorde nok da korona kom, burde de vel strengt tatt være for mer europeisk integrasjon. På ja-siden erkjenner vi at EU ikke er perfekt, men et godt utgangspunkt. I stedet for å ta kampen mot EU, vil vi invitere artikkelforfatterne til å bli med å kjempe for et enda bedre EU.

LES MER:

Kathrine Kleveland: EU og EØS har svekket immunforsvaret vårt

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt