Verdidebatt

Er Jesu frelsesverk større?

Er det håp om frelse for alle? Vel, Bibelen viser oss at Jesu soningsdød og seier over døden hadde verdensvide, grenseløse, ja, kosmiske dimensjoner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Knut Grønvik

Prest i Lommedalen

Finnes det håp om frelse for de som ikke er kristne? Spørsmålet dirrer i Halvor Nordhaugs nye bok Men hva med de andre? Hvor eksklusivt eller inklusivt kan man forstå evangeliet om evig liv ved Jesus Kristus?

Jeg fikk utbytte av boka til Nordhaug

I Vårt Land 19. mai hevder Sofie Braut at bjørgvinbispen tegner et utydelig kart over frelsesveien. At han «overmanna av filantropi legg frå seg alt av rettleiing og hyrdestav».

Jeg har lest Nordhaugs bok. Med glede og utbytte. Kortfattet og klart framstiller han ulike posisjoner i en diskusjon som har fulgt kirken til alle tider. Biskopen åpner varsomt for at Gud kan komme til å frelse flere enn de som blir døpt og aktivt slutter seg til Jesus. I boka holder han tydelig fram at Jesus er veien, sannheten og livet. Det er dette vi har å forkynne. Det er dette vi vet. Ingen kommer til Far uten ved ham.

Gud er stor og fri nok til å frelse hvem han vil

Men så finnes jo også disse andre ordene i Bibelen. Ord som lar oss ane noe mer. Gud skal bli alt i alle. Jesus drar alle til seg. Slik alle dør på grunn av Adam, skal alle få liv ved Kristus. Og flere til. Sentrale frelsestekster som vitner om en stor Gud. Stor nok til å klare det umulige: å kombinere rettferdighet og kjærlighet, straff og frelse. Stor og fri nok til å frelse hvem han vil.

Gud kan altså finne på å frelse folk som aldri har hørt evangeliet, eller har hørt, men ikke skjønt, eller har hørt, men ikke klarer å tro, eller tro nok. Så hva da med Jesu ord om at ingen kommer til Far uten gjennom ham?

LES OGSÅ: Biskop Nordhaug mente at frelsen bare var for dem som trodde på Jesus. Så tenkte han seg om

Er Jesu frelsesverk større?

Jeg tenker slik: Jesu liv og lære, hans død og hans oppstandelse er nødvendig for å få del i det evige livet. Ingen blir frelst uten dette. Men Bibelen viser også at Jesu soningsdød og seier over døden hadde verdensvide, grenseløse, ja, kosmiske dimensjoner: «Ved ham ville Gud forsone alt med seg selv, det som er på jorden, og det som er i himmelen, da han skapte fred ved hans blod på korset.» (Kol 1,20)

Kan vi tenke oss at Jesu frelsesverk «er større», slik Gud selv «alltid er større»? Jesus gikk, som den første, gjennom død og grav til evig liv. Det endret hele historien og alle menneskers vilkår i møte med døden. Gud er – selvsagt – fri til å «applisere» frelsen Jesus brakte, på alle og enhver. Også mennesker som ikke har hørt om Jesus og tatt stilling til ham. Gud er Gud. Og, om jeg kan si det slik: Gud er den største filantropen av alle.

Skulle vår Far i himmelen, han med det store huset og alle rommene, gjøre dette, vil det alltid være på grunn av det Jesus vant ved sin død og oppstandelse. Enhver som blir frelst, blir det fordi Jesus er veien, sannheten og livet.

Frelsesgoder i dette livet

Hvorfor da forkynne til omvendelse og tro på Jesus? Jeg hører ofte den innvendingen, som om troen skulle være en byrde folk helst burde få slippe. Selv tenker jeg motsatt: Troen på Jesus er et gode alle burde få del i! Om Gud ville høre våre bønner og frelse alle, blir det derfor ikke mindre nødvendig å forkynne at Jesus er verdens frelser, døpe og gjøre folk til disipler. Det blir ikke mindre kjærkomment å høre evangeliet og ta imot. Det blir større!

Hvis Jesu frelsesverk faktisk er så stort, så omfattende, så kosmisk, er dette bare enda en grunn til å vende om og følge ham. En så kjærlig Gud. En så fantastisk frelser! Slutt deg til ham, jo før jo heller. Guds rike er nær. Du får smake frelsesgodene allerede her i livet. Og siden til bords i Fars hus.

LES MER OM NORDHAUG-BOKA:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt