Verdidebatt

«Kritikk av Jan Hanvold er ikke mobbing»

Kritikk av Jan Hanvold – også svært skarp sådan – er ikke mobbing, men betimelig maktkritikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oddbjørn Johannessen

Moderator, «Stans pengepredikantene»

Som Vårt Lands lederartikkel «Hetsen av Hanvold» (13.5) sier: Voksne som mobber, sender et dårlig signal til barn og unge.

Lederen nevner aktører som forlater TV Visjon Norge (VN). Den nevner at «det kan se ut som om Visjon Norges støttespillere har fått nok». Opplagt. Et dypdykk i hvorfor de har fått nok, leder nok til kjernen bak den sterke, mangeårige kritikken av Hanvold og VN.

Facebook-gruppa «Stans pengepredikantene» (SPP) ble startet som et kritisk forum mot bl.a. uetisk kobling av penger og tro. Vårt Land hevder at gruppa «har hatt svært mye hets av kanalsjef Jan Hanvold i kommentarfeltet sitt.» Virkelig? Ikke kun «hets», men svært mye? Hva er egentlig hets? I miljø som VNs kaller man saklig kritikk for hets og knebler med bibelvers: «Rør ikke Herrens salvede!»

Et hovedmotiv for å starte SPP var omsorg. For økonomisk utnyttede og for «brente barn», de som ligger igjen i veikanten – åndelig og psykisk skadet av lykkereligionen. Som lederskribenten berører: Mange følelser er involvert.

9000 er medlem i SPP – for overtramp skjer. Slik de også gjør på Vårt Lands Facebook-side og ellers på nettet. Gruppa har etiske retningslinjer, og grums oppdages og slettes. Men: Det hender at «granskere» får avbildet overtramp før de er slettet og bruker dette for å «dokumentere» hets.

Er lederskribentens premiss at Hanvold er en skjør «underdog» som vi bør behandle ømt? Slik jeg ser det, er det ingen grunn til å synes spesielt synd på Hanvold. Han kontrollerer en TV-kanal med anslagsvis 100.000–150.000 seere. Der spør han «hvor dum kan du bli og fortsatt puste» – og kaller kritikere «psykiatriske tilfeller som har vært tvangsinnlagt», «grinebitere på vei mot graven», «stalinister» og «kristendomsforfølgere».

Kritikk av Jan Hanvold – også svært skarp sådan – er ikke mobbing, men betimelig maktkritikk. Hjerteløs omtale av medmennesker kan ikke godtas. Det gjelder både oss vanlige meningsytrere og mirakelmoguler.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt