Verdidebatt

Nattverden er ikke privat

Den digitale nattverdsfeiringen gjør fellesskapet mindre tydelig. Det er ikke ett og samme brød, vi er ikke i samme rom, vi kan ikke se hverandre i øynene og vi får ikke mulighet til å ta imot fra en annen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Joel Halldorf

Teolog og forfatter

«Vær med oss når vi gjør noe vi aldri har gjort før», skrev Hillsong Stockholm på instagram i april. Det nye var å feire nattverd digitalt. På langfredags nettsendte gudstjeneste leste pastor Andreas Nielsen innstiftelsesordene, og så kunne hver og en spise og drikke sitt eget brød og vin foran skjermen.

Flere frikirker i Sverige og Norge har begynt å feire nattverd digitalt under koronaepidemien. Men Svenska kyrkan og Den norske kirke har valgt en annen vei. Svenska kyrkan aksepterer ikke digital nattverdsfeiring siden måltidet ikke bør skilles fra det konkrete menighetsfellesskapet. Biskop Atle Sommerfeldt i Den norske kirke betoner at nattverden skal forvaltes av en person som har fått menighetens mandat: Det er ikke en privat sak som man «tar seg til» (VL 22/4).

Å finne balanse mellom ulike gode motiver

Diskusjonen om digital nattverdsfeiring er ikke enkel, men en nødvendig samtale i pandemiens tid. Først trenger vi imidlertid å slå fast to utgangspunkt for slike diskusjoner. For det første definerer ingen teologiske beslutninger grensen for Guds mulighet til å handle. Ordninger er viktige, men først og fremst for mennesket – ikke for Gud. Sabbaten finnes som bekjent til for menneskets skyld. For det andre handler teologisk refleksjon ikke alltid om skille rett fra galt, men ofte om å finne en balanse mellom ulike gode motiver.

Nattverden: Et fellesskapsmåltid

I dag har nattverden fått en viktig plass i mange menneskers spiritualitet. Det er en god ting. Men i vår individualistiske tid finnes det en risiko for at vi begynner å se på nattverden som en privat opplevelse: Mitt personlige møte med Jesus.

Men nattverden er ikke privat, men et fellesskapsmåltid. Jesus oppfordrer disiplene til å feire nattverden sammen. Og innstiftelsesordene betoner at måltidet gjør oss til én kropp. Dessuten bygger nattverden på mottagelse: Vi rekker frem hendene og tar imot fra en annen. Alt dette utfordrer vår tids individualisme, og lærer oss at fellesskap tilhører troens innerste vesen.

LES OGSÅ: Pandemien har stengt kirkene – familien Andersen feirer nattverd hjemme ved kjøkkenbordet

Digital nattverd: Et magrere fellesskap

Mest tydelig blir dette i nattverden når vi som fellesskap feirer sammen og får del i ett og samme brød. Da kan vi se hverandre i øynene og sammen ta imot gavene ved alteret.

Den digitale nattverdsfeiringen gjør alt dette mindre tydelig. Det er ikke ett og samme brød, vi er ikke i samme rom, vi kan ikke se hverandre i øynene og vi får heller ikke mulighet til å ta imot fra en annen. Naturligvis innebærer det et visst fellesskap å være digitalt oppkoblet og spise samtidig. Men det er et magrere fellesskap. Og spesielt i vår fragmenterte tid er det viktig at nattverden handler om vi og oss – ikke jeg og meg.

Nattverden er kirkens måltid

Og uteblitt nattverd lar oss ikke stå igjen helt uten åndelig føde. Vi kan gjøre mye når vi er alene – eller digitalt oppkoblet: høre preken, lese Guds ord, be og lovsynge.

Det finnes også gode former for nattverd hjemme. Selv om bare noen få er samlet, så bevares de to motivene fellesskap og mottakelse. Men også i denne sammenhengen er det viktig at det ikke skjer på privat initiativ. Feiringen bør ledes av noen som har menighetens oppdrag og tillit. I den svenske og norske kirken innebærer det at en ordinert prest leder det hele. Frikirkene har et annet embetssyn, men også her bør den som er ansvarlig være skikket til oppdraget.

Her finnes det også et fellesskapsmotiv, noe Sommerfeldt antyder: Nattverden er ikke noe mennesket selv råder over. Det er kirkens måltid. Derfor feirer vi sammen. Og hvert fellesskap som feirer nattverd gjør det forent med hele kirken.

LES MER OM NATTVERD:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt