Verdidebatt

Jeg vil endre loven for døtrene mine!

Mine to døtre ble til ved egg- og sæddonasjon. Det viktigste for meg er at de vokser opp i et hjem med kjærlighet og trygghet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nina Jensen

Mor til to barn gjennom sæd- og eggdonasjon

«Pakk oss inn som en gave!» viner treåringen og femåringen før de trekker dyna godt opp over ørene. Jeg sitter på sengekanten med dem til de sovner og tenker på hvor heldig jeg som får være mamma for de to miraklene mine. Det var ingen selvfølge.

Barnløs i en alder av 43

Av ulike årsaker var både jeg og tvillingsøsteren min barnløse i en alder av 43 år. Derfor tok vi kontakt med en spesialist på Høvik. Vi fikk time dagen etter og gledet oss som to små barn. Vi ble testet, og noen dager senere fikk vi vite at vi kun hadde 10 prosent sjanse for å lykkes med å få barn med våre egne egg. Men hvis vi gikk for egg- og sæddonasjon, var sjansen betraktelig høyere – 70 prosent.

Spesialisten anbefalte oss å dra til Barcelona for å bli kunstig befruktet. Det var nettopp der vår reise mot å bli mødre startet. Min søster tok sjansen på sine egne egg, mens jeg valgte å gå for det andre alternativet, og få donert både sæd- og eggceller.

Spenningen var stor da vi kom hjem. Hadde vi lykkes? Min graviditetstest var den første som slo ut positivt. Noen dager senere fikk min søster det samme positive resultatet.

Noelle får en tvillingsøster - ett år senere!

Tilbake til Norge ble vi med i en dokumentar for TV 2, «Tvillingsøstrenes donorbarn». Den er en av TV 2s mest sette dokumentarer og går fortsatt i reprise da den er stadig aktuell. Vi ga alt for dokumentaren og vi fødte med kamerateam til stede. I dag er vi kjempeglade for at dokumentaren ble laget. Den viser barna våre hvor de kommer fra og hvor høyt ønsket de er. De har sett den flere ganger og de elsker å høre historien om hvor det hele begynte. For vi har valgt å være åpne og ærlige overfor dem og andre om hvordan barna ble til.

På ettårsdagen til Noelle, min første jente, dro vi ned igjen til Spania for å innsette mitt siste nedfryste embryo. Denne gangen visste vi hva vi gikk til. Et nytt familiemedlem skulle bli med hjem. Så min bursdagsgave til Noelle var å sette inn hennes søster, Chantelle. Derfor er jentene mine faktisk toeggede tvillinger, unnfanget samme dag, men satt inn med ett års mellomrom. Nyttårsaften ni måneder senere kom det siste mirakelet til verden. Tenk at jeg skulle få bli tobarnsmor. En lykke som var og er ubeskrivelig for meg. Jeg sier til jentene at de er mitt livs kjærlighet. Livet startet med dem.

LES OGSÅ: Clemet, Lippestad, Syse, Bjørnøy, Steen og Horn: Vi etterlyser en bredere refleksjon om rammen rundt barns tilblivelse

Et hjem fylt av kjærlighet

Jeg vil så gjerne fortelle hele verden at du kan påvirke din egen skjebne ved å ta et så viktig valg som det min søster og jeg gjorde. Du trenger ikke en mann for å bli mamma - selv om jeg skulle ønske at jeg hadde en pappa til jentene mine. De er så heldige å ha en gudfar som de elsker over alt og som for dem er pappaen deres.

Jeg har selvsagt tenkt mye på at jentene ikke kommer fra meg genetisk og at de ikke har en ordentlig pappa. Mange mener vi er egoistiske. Men jeg har alltid sagt at det viktigste for meg og mine jenter, er at de vokser opp i et hjem som er fullt av kjærlighet og trygghet. Det var noe jeg savnet da jeg vokste opp. Og så er jeg utrolig heldig som har fått to jenter som deler gener med hverandre – de trenger ikke å lete lengre enn til hverandre for å finne ut hvor de kommer fra.

Norge er et land med mange fordommer

Jeg har holdt tale for Unge Høyre om å være alene i Norge og ikke få den hjelpen en trenger for å få mulighet til å bli mamma. De ga meg stående applaus for min åpenhet. På landsmøtet samme året sa partiet ja til assistert befruktning til enslige og eggdonasjon. Men så utsatte de å ta stilling til spørsmålet. Det var knusende nyheter, og jeg gikk hardt ut mot Bent Høie etter dette med stort oppslag i VG.

Norge er et land med så mange fordommer og nå syns jeg virkelig det er på tide å følge etter våre naboland: Tillat egg- og sæddonasjon for enslige! Det er kun Norge, Tyskland, Sveits og Italia i Europa som ikke godkjenner dette. Men nå krysser vi fingrene, tærne og alt vi eier og har for at behandlingen på Stortinget 26. mai fører til lovendring.

Tårene renner mens jeg skriver dette

Jeg kjenner på frustrasjon og litt sinne når jeg sitter her og skriver. Jeg kjenner kvinner som har blitt seksuelt misbrukt og som derfor ikke klarer å forholde seg til menn. Hvem skal bestemme at nettopp disse kvinnene ikke skal få lov til å få hjelp til å bli mamma?

Jeg håper jeg kan få si til jentene mine at mamma var med på å gjøre en forskjell. Mamma klarte å endre loven i Norge. Når jeg skriver dette, renner tårene nedover kinnene mine. For så mye betyr det.

Nina Jensens søster, Bente Jensen, har gitt Vårt Land tillatelse til å bli omtalt i kronikken.

LES MER OM OMSTRIDT, NY BIOTEKNOLOGILOV:

Berit Aalborg: «Jeg strever med flere av lovendringene som nå blir gjort»

Frp, SV og Ap viser alle kortene - slik blir den nye bioloven

SV spriker: Må ha toppmøte for å enes om synet på eggdonasjon

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt