Verdidebatt

Et smil gjør ekstra godt nå!

Påbud om avstand betyr ikke at vi skal unngå øyekontakt eller virke avvisende. Tvert imot. I et kort øyeblikk kan vi skape nærhet og kontakt med et smil og et blikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Live Bressendorf Lindseth

Kroppsspråkspesialist

Føler du at karantenetiden begynner å tære på humør og krefter? At den er i ferd med å bli litt i overkant langvarig og slitsom? Du er kanskje permittert, stresser med hjemmeskole eller frykter konkurs. Du trenger litt frikobling og tar deg en tur ut.

Så skjer det. Et vennlig smil stråler mot deg. Det tunge skydekket slår sprekker, mismotet blekner, og plutselig kjenner du ny energi strømme gjennom kroppen. Utrolig, ikke sant? Det finnes ikke bedre motgift når du gremmer deg, - og den er til og med helt gratis!

Smil!

Mange er mye alene i disse dager, de ser kanskje bare mennesker hver gang de handler, spaserer en tur eller tar bussen. Hvor stusselig er det ikke da å oppleve at folk tar en stor bue utenom dem, snur ryggen til eller ser vekk? Men påbud om avstand betyr ikke at vi skal unngå øyekontakt eller virke avvisende. Tvert imot. I et kort øyeblikk kan vi skape nærhet og kontakt med et smil og et blikk.

Smil er smittsomt, takket være speilnevronene i hjernen, og det er en smitte vi gjerne sprer. Den er faktisk så sterk at den gir umiddelbare utslag. Hver gang du smiler til noen, klarer de ikke å la være å smile tilbake. Dermed trigger du godfølelsen i velværearkivet deres. Skulle du allikevel oppleve noen som ikke gjengjelder smilet ditt, går de enten i sine egne tanker eller de velger bevisst å unngå å smile.

LES OGSÅ: Italiensk sykepleier forteller om båndet mellom ansatt og pasient under koronakrisen: – Vi er de siste ansiktene de ser før de dør

Sunt å smile

Smil er også hjelp til selvhjelp: det er sunt for helsen. Smilet hjelper faktisk immunforsvaret vårt til å fungere mer effektivt, (ganske viktig i disse dager!), og det beskytter oss mot stress fordi det utløser serotonin i hjernen. Smilet er egentlig vårt naturlige antidepressiv. For det frigjør ikke bare serotonin, men også nevropeptider og dopamin i hjernen. Sammen beroliger de kroppen og senker blodtrykket, (reduksjonen er målbar). Og det beste av det hele, smilet virker smertedempende fordi det trigger kroppens lykkehormoner og naturlige smertestillende middel, endorfinene.

Smil for deg selv

Enkelte hevder at de ikke kan smile på kommando. Det er feil! Alle kan smile, det sørger kinnmusklene for. Det virker kanskje litt stivt i starten, men kinnmusklene lurer hjernen til å tro at noe hyggelig er under oppseiling, og etter en liten stund brer smilet seg opp til øynene og innover til humøret. Prøv selv. Still deg foran et speil, smil og hold det en stund. Selv om det føles unaturlig, sender smilet allikevel beskjed til hjernen: Livet er ikke er så verst allikevel.

Vi tar våre forholdsregler for tiden, vi vasker hender til den store gullmedaljen og holder avstand som seg hør og bør. Men vi trenger oppmuntring for å holde ut, for koronavirusene har ikke tenkt å gi seg med det første. Så hvorfor ikke spre glede til dem du møter og støtte både ditt og deres immunforsvar med et smil?

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt