Verdidebatt

Isolasjon kan skape drikketrang

Flere av oss kjenner en snikende følelse av ensomhet i disse dager. Samtidig melder Vinmonopolet at folk hamstrer vin. Men alkohol og ensomhet er en dårlig kombinasjon.

Oslo, Norge 20160428.
Mann handler på Vinmonopolet.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT

Pernille Huseby

Generalsekretær i Actis, Rusfeltets Samarbeidsorgan

Samfunnet er i unntakstilstand for andre uka på rad. Det er rare og uvante dager. Noen av oss sitter i karantene, noen holder seg inne, og vi har lite kontakt med andre.

Isolasjon er ikke bra for folkehelsen, det er psykologene enige om. Forskere har sett at mennesker som isoleres kan oppleve følelser som nedstemthet, stress, irritabilitet, søvnmangel og sinne.

Fem gode råd i en vanskelig tid

Mange kjenner på usikkerhet, frykt og ensomhet. Man er redd for å bli smittet selv, og redd for å smitte videre. Andre føler på økonomisk utrygghet. Vi hamster mat og hygieneprodukter. Samtidig står folk i kø på Vinmonopolet, som melder stor pågang og tomme hyller. Alkohol, ensomhet og frykt er en dårlig kombinasjon.

Det kan være belastende å være alene, og det kan være lett å ty til flaska når vonde følelser melder seg. Heldigvis finnes det små grep du kan ta for å gjøre den midlertidige hverdagen litt lysere. Her er fem tips til deg som føler deg ensom og redd:

1. Snakk om det

Har du vonde tanker, finnes det mange åpne chattetjenester på nett du kan kontakte. Her får du snakke med profesjonelle som kan hjelpe deg med å sortere og rydde i tankene dine. Vi har laget en liste over tilgjengelige tilbud nederst i dette innlegget. Ikke nøl med å ta kontakt, de som betjener telefonene er der for å hjelpe folk som har det vanskelig.

LES OGSÅ: Salmer mot koronafrykt: – Jeg trenger noe som styrker mitt livsmot, sier Eyvind Skeie

2. Ikke drikk mer enn vanlig

Lite blir bedre av alkohol. Å drikke mer hvis du føler deg engstelig er ikke nødvendigvis så lurt. Alkohol er kjent for å bidra til å forsterke psykiske lidelser som angst og depresjon. Lag deg heller en god kopp te eller varm sjokolade hvis du har lyst til å kose deg.

3. Ring en venn

Selv om du ikke kan være like sosial som før, kan du fremdeles snakke med venner og familie på telefon, Skype eller Facetime. Kanskje har du en tante eller en gammel venn du ikke har snakket med på en stund? Ta opp telefonen og ring! Det er også lov til å gå på tur i skog og mark. Smittevernoverlegen har sagt at smittefaren er liten når man passerer hverandre på en sti i skogen. Ta med deg en god venn, og hold avstand.

4. Hold på rutinene

De faste hverdagsrutinene er viktigere for oss enn vi tror. I unormale tider gir rutiner en viss normalitet. Forsøk derfor å beholde noe av strukturen i hverdagen. Stå opp til vanlig tid, lag deg en god frokost og sett deg til ved hjemmekontoret, gjerne i et annet rom enn stua, hvis du har mulighet til det. Spis lunsj når du pleier, og legg deg i rimelig tid.

5. Begrens informasjonsmengden

Når man sliter med vonde tanker og frykt kan det være nyttig å holde seg informert, men det er viktig at man begrenser mengden informasjon man tar inn. Følg derfor med på nyheter, men vær kildekritisk til informasjon du finner på nettet. Folkehelseinstituttet og HelseNorge er gode og pålitelige kilder til oppdatert informasjon.

Husk at denne situasjonen ikke er evigvarende. Dette vil gå over. Vi er mange i samme båt nå og det er hjelp å få selv om mange har stengt kontorene sine.

Her er en liste med telefonnummer du kan ringe, eller nettsider du kan besøke:

• Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 / www.hjelpetelefonen.no

• Alarmtelefonen: 116 111 / www.116111.no/

• Kirkens SOS: 22 40 00 40 / Chat på nettsidene: www.kirkens-sos.no

• Rustelefonen: 08588 / www.rustelefonen.no

• Anonyme Alkoholikere: 91177770

LES MER:

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt