Verdidebatt

Ikke diskuter arbeidsgiver på Facebook

Dnk har alt å vinne på å holde sammen. Det handler ikke om at folkevalgte og ansatte skal knebles og kues, men om hvor og hvordan samtalene foregår.

Helga Haugland Byfuglien. Avskjedsintervju med avtroppende preses i Den norske kirke.

Elise Ottesen Søvik

Studentprest ved VID

Vi vet at det per i dag står omtrent hundre prestestillinger ledige. Hvis vi skal ta
rekruttering til kirkelig tjeneste på alvor, er det et godt sted å
begynne med hvordan vi snakker med og om hverandre internt i Den norske kirke (Dnk).

I saken om tidligere preses Helga Haugland Byfuglien 11. februar i Vårt Land, står det at «Professor i ­markedsøkonomi ved Norges Handelshøyskole Magne ­Supphellen tror ikke den typen kritikk biskopenes brev måtte tåle ville blitt akseptert i ­næringslivet.» Det tror jeg han har helt rett i.

LES OGSÅ: Prest: «Byfugliens kritikk av kirkeansatte fremstår smålig»

Stor takhøyde

I samme artikkel siteres Helga Haugland Byfuglien: «Jeg vil ikke trekke det så langt som å kalle det illojalitet, men jeg mener det er grunn til å samtale om hvordan medarbeidere i kirken omtaler sine ledere.»

12. februar skriver Rolf Reikvam i Vårt Land: «Å sette ledelsens styringsrett opp mot medlemmenes rett til å være kritiske og å ytre seg, er ikke særlig klokt.» Han fortsetter og henviser til reaksjoner på biskopenes brev om dåpen som «… bør møtes med faglig uenighet og ikke krav om lojalitet.»

Det burde være stor takhøyde for uenighet i Dnk, noe jeg også vil påstå at det er. Jeg
mener at Dnk tåler det å være et «uenighetsfellesskap». Det har de senere års mange teologiske uenigheter vist, nå også svært aktuelt med arbeidet med ny kirkeordning. Å være en folkekirke fordrer å romme et mangfold av ansatte, folkevalgte og medlemmer, og jeg ønsker viktige samtaler velkommen. Dnk har dog alt å vinne på å holde sammen.

LES OGSÅ: – Hvis biskopene ønsker å innskjerpe en lojalitetskultur, må de konkretisere hva de mener

Klima for samtale

Mitt poeng er at det er viktig hvor og hvordan samtalene foregår. Facebook er ikke riktig arena for å uttale seg om egen arbeids­giver. Det handler ikke om å bli kneblet eller å true ytringsfriheten. Det å være i et arbeidsforhold, eller å sitte som folkevalgt, handler om å bruke de organer og kanaler som ligger i strukturene når man forholder seg til interne saker. Der mener jeg det burde ligge en grunnleggende lojalitet. Ikke i hva man mener, men hvilke kanaler man benytter for å uttrykke det.

Jeg sitter som leder av Haslum menighetsråd i Bærum. Det første vedtaket som nytt menighetsråd fattet, var med overskrift «Klima for samtaler og saksbehandling». Som menighetsråd har vi bestemt oss for å jobbe med hvordan vi snakker med hverandre, også ved uenighet.

Ikke Facebook

Jeg mener det er på høy tid at ansatte, menighetsråd, fellesråd, prostier, KA, Kirkerådet, Bispemøtet og bispedømmeråd tar på alvor hvilket samtaleklima som ønskes internt i Dnk, og hvilke kanaler man bruker for disse samtalene. Det kan ikke være Facebook.

LES FLERE SAKER OM DÅPSBREVET:

Her er hele den nye dåpsteksten til Bispemøtet

Knallhardt ut mot den nye dåpsteksten til Bispemøtet – mener den er ubegripelig

Sokneprest: «Jeg skal lese dåpsbrevet av lojalitet, men tror det bare har kortsiktige gevinster»

Espen Ottosen: «Jeg er skeptisk til biskopenes uttalelse om dåpens betydning»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt