Verdidebatt

Idrettens nye etiske standard

Det er beundringsverdig at Norges Håndballforbund står opp mot diskriminering av homofile, og på at egne verdier etterleves i praksis. Det blir spennende å se hvor langt de er villige til å gå.

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Anders Tyvand

Sentralstyremedlem, KrF

Norges Håndballforbund går i spissen for å sette en ny, etisk standard for norsk idrett. Håndballpresident Kåre Geir Lio legger lista høyt. Han mener det strider mot forbundets grunnverdier å leie lokaler av mennesker som står for et klassisk bibelsyn og en konservativ samlivsetikk.

Spesielt standpunkt

Man kan selvfølgelig problematisere holdningene til Norges Håndballforbund. Det bør man også gjøre. Selv er jeg ikke på linje med Smiths venner og folkene bak Oslofjord Arena når det gjelder synet på homofili. Der er jeg nok mer på linje med håndballpresidenten. Jeg ønsker å bekjempe alle former for diskriminering, og jeg er glad for å tilhøre en kirke som er åpen for ulike syn i spørsmålet om homofilt samliv. Jeg tror Gud liker at vi mennesker elsker hverandre, også når det gjelder kjærligheten mellom to mennesker av samme kjønn. Likevel syns jeg det er spesielt at Lio slår fast at det å leie lokaler av Brunstadstiftelsen strider mot håndballens verdier.

LES OM BAKGRUNNEN FOR BRÅKET: Håndballforbundet i trøbbel: «Hvor går skillet mellom en håndballhall og et kirke-samfunn?»

Manglende respekt fra NHF?

NHFs grunnverdier er; begeistring, respekt, innsatsvilje og fair play. I praksis er dette verdier som utmerket godt kan etterleves, selv om en håndballturnering arrangeres i en hall som eies av mennesker med et konservativt syn på ekteskapet. Eierne har også gang på gang understreket at de at ikke bryr seg om hvilket livssyn eller hvilken legning de som benytter seg av arenaen har. Alle er velkommen. Jeg velger å tolke det som et uttrykk for respekt for andre mennesker og andre menneskers meninger.

Kanskje er det heller håndballforbundet som utviser manglende respekt for andre menneskers overbevisning? Der er vi fort inne i en stadig tilbakevendende debatt om hvorvidt man skal tolerere det som oppleves som intoleranse. Det er debatt vi aldri blir ferdige med før vi er villige til å forstå at det å ha et bibelsk forankret syn på ekteskapet, ikke nødvendigvis innebærer et ønske å diskriminere.

Utfordrende å etterleve

Det som blir mer interessant, er å se hvordan håndballforbundet vil etterleve den nye, etiske standarden på andre områder. Vi må jo for det første kunne anta at forbundet vil kartlegge bibelsynet til alle sine sponsorer og deres aksjonærer. Hvis det strider mot verdiene å leie en håndballarena av noen som har et klassisk ekteskapssyn, bør det i alle fall være problematisk å motta penger fra noen som skulle ha de samme meningene.

Videre bør vi kunne forvente at også bibel- og ekteskapssynet til samtlige leverandører og deres aksjonærer vil bli kartlagt. Det er vanskelig å se de prinsipielle forskjellene på eierne av en idrettshall og eierne av en produsent av treningsklær.

Til slutt blir det spennende å se om håndballforbundet vil sende herrelandslaget til VM i Egypt i 2021. Der kan vi stadig lese at homofile blir forfulgt av politiet, og at journalister som intervjuer homofile mennesker risikerer å bli fengslet. Kanskje har også eierne av håndballarenaene i landet et relativt konservativt syn på ekteskapet. Kan håndballforbundet være med på dette?

Saklig refleksjon

Jeg har ikke noe spesielt ønske om at håndballforbundet skal leie Oslofjord Arena. Men jeg har et ønske om en saklig refleksjon rundt begreper som respekt, diskriminering og intoleranse.

LES MER OM SAKEN:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt