Verdidebatt

USA - ikke lenger det forjettede land for mange jøder

I dag følte jeg for første gang på frykten over å la mine dyrebare «kinderlach» dra alene med sin pappa på museumsbesøk i New York City.

Neighbors gather to show their support of the community near a rabbi's residence in Monsey, N.Y., Sunday, Dec. 29, 2019, following a stabbing Saturday night during a Hanukkah celebration. A knife-wielding man stormed into the home and stabbed five people as they celebrated Hanukkah in an Orthodox Jewish community north of New York City, an ambush the governor said Sunday was an act of domestic terrorism fueled by intolerance and a "cancer" of growing hatred in America. (AP Photo/Craig Ruttle)

Shoshana Ohana

Jøde bosatt i New York

Jeg blir ofte spurt om hvordan det er å leve som jøde i New York City sammenlignet med å bo i Oslo. Jeg pleier alltid å svare det mest åpenbare, at det er så lett å leve et jødisk liv i USA med tanke på kosher mat og alt dette andre som full religionsfrihet innebærer. Likevel er kanskje det viktigste at man kan føle seg trygg og velkommen som man er, uansett bakgrunn. New York har plass og hjerterom til alle. Historisk sett har dessuten jøder i New York vært en viktig og respektert del av samfunnet.

Føler på frykt for første gang

Men noe ligger i luften. Ting er ikke slik de en gang var og noe er i emning. Stemningen er til å ta og føle på. Vinden holder på å snu og USA er ikke lenger den «Goldene Medine» det så lenge har vært for oss. I dag følte jeg for første gang på frykten over å la mine dyrebare «kinderlach» dra alene med sin pappa på museumsbesøk i NYC. Deres far fremstår uten tvil som en ortodoks jøde, mens jeg som kvinne har lettere for å gå ubemerket hen, såfremt man ikke vet hva man skal se etter.

LES OGSÅ: Fem knivstukket under hanukka-feiring i rabbiners New York-bolig

Flere antisemittiske angrep

I løpet av hanukka-høytiden har det vært minst åtte antisemittiske angrep i denne byen. Tre av dem i mitt eget nabolag. Det er ikke bare menn som rammes, men også kvinner og barn. Vårt gudshus har mottatt trusler om at det skal blåses i luften og alle skal skytes. Senest forrige helg under et hanukka-arrangement i upstate New York ble flere mennesker knivstukket med en machete. Tidligere denne måneden ble en jødisk matbutikk beskutt og flere døde. Det egentlige målet for denne handlingen var den lille, jødiske barneskolen som lå vegg i vegg.

Mange snakker om at amerikanske jøder bør gjøre som mange av de europeiske, immigrere til Israel. Personlig tenker jeg at en slik avgjørelse bør gjøres av kjærlighet til våre forfedres hjemland, ikke på grunn av frykt. Vi fortjener å kunne leve i trygghet hvor enn i verden vi er. Dette er en rettighet vi åpenbart fremdeles må fortsette å kjempe for i 2020.

LES OGSÅ: USA: Hatkriminalitet mot jøder doblet på seks år. Forskere ser mer klassisk antisemittisme

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt