Verdidebatt

Leit fokus på form fra filologen Sofie Braut

Braut behersker den nedlatende tonen hun ­anklager Tor Håkon Eiken for å ha, svært godt selv. Men hun har litt rett. Vi kunne gått en runde til med t­eksten.

– Det er leit at Sofie Braut finner initiativet vårt nedlatende, skriver Henning Meling i Skeivt kristent nettverk, som forsikrer om at invitasjonen til dialog er oppriktig.

Henning Meling

Kontaktperson Skeivt 
kristent nettverk

Braut er i avisene ­Dagen og Vårt Land dypt ­indignert. Hun gjør grundig rede for hvorfor i sin respons til Tor Håkon ­Eiken og Skeivt ­kristent nettverks (SKN) invitasjon til dialog med menighets­ledere i det frikirkelige og pinse­karismatiske landskapet. Hun synes vår invitasjon er svært ubehagelig, nedlatende, banalt belærende, invaderende, fornærmende, trosmonopoliserende, retorisk lettvint, teologisk kunnskapsløs, avstandsskapende og trivialiserende av tro. Hun går langt i å insinuere at SKN egentlig ikke ønsker dialog. Hun tillegger Eiken meninger om at de som er uenige med SKN er kunnskapsløse, ikke har «skjønt det», er ufølsomme, konspiratoriske, isolerte, ondsinnede, overfladiske og uten kontakt med omverdenen.

LES OGSÅ: «Kjære menighetsledere. Vi i SKN vil gjerne bli kjent med dere»

Brauts treffsikre salver

Braut behersker den nedlatende og banalt ­belærende tonen hun anklager Eiken for å ha, svært godt selv. Det virker både hun og hennes til­hengere i kommentarfeltene lite bevisst. Tidligere general­sekretær i Normisjon (hvor jeg var ansatt i fire år), Rolf Kjøde, synes Braut er treffsikker som vanlig. Braut går gjerne grundig til verks for å finne det som kan bekrefte det hun allerede tenker, det har vi også sett flere ganger tidligere. Det er ikke få hun mener hun er berettiget til å sette på plass. Ifølge Braut er helseministeren uhyrlig, Medie-Norge med en skeiv agenda og det frigjorte Norge enveiskjørt, for å nevne noen få av hennes treffsikre salver.

Det blir vanskelig å sitte ­stille. Jeg kjenner ikke Tor Håkon ­Eiken, SKN, eller meg selv igjen i det ­Sofie Braut påstår om oss og våre underliggende intensjoner, og som Rolf Kjøde synes er så treffende. Jeg opplever at hun igjen og igjen viser at hun ­allerede har bestemt seg for hva hun ­føler for sånne som oss, og utelukkende leter etter innhold som bekrefter det. Braut, Kjøde og jeg kjenner mange av de samme ­folka. Jeg tror at mine tidligere­ ­kolleger i Nor­misjon, noen fortsatt gode venner, vil si at jeg var en ­hyggelig, hjelpsom og ansvarsfull ­kollega. En som hadde tid og omsorg for dem rundt meg. Jeg har ikke forandret meg så mye. Jeg har en tyngende hemmelighet mindre. I SKN har jeg møtt igjen flere fine folk fra blant andre ­pinse- og­ ­oasebevegelse, folk jeg ofte lurte på hvor ble av. Nå vet jeg at de var i en lignende, vanskelig situasjon som den jeg var i.

Kunne gått en ­runde til med teksten

Derfor er det så leit at Sofie Braut finner initiativet vårt nedlatende og er mest opptatt av formen og fornærmelsen og alt annet hun mener er feil, fremfor invitasjonen til dialog med ­menighetsledere i de frikirkelige og pinsekarismatiske sammenhengene rundt om i landet. I menighetene hvor våre ­nærmere tusen tilhengere på Facebook kommer fra.

Braut sier at livet har lært ­henne at det skal sitte langt inne å ikke ta en invitasjon i beste mening. Hun oppgir at språket SKN ­bruker er årsaken til den dype ­indignasjonen hun føler. I etterpå­klokskapens lys ser vi at Braut har litt rett. Ikke at vi mente å være ­nedlatende eller banalt ­belærende. Vi kunne gått en ­runde til med teksten. Det er vanskelig for de aller fleste av oss å lese annerledestenkende mennesker i beste mening og med gode intensjoner. Samtidig opplever vi nok også at det vi står for i seg selv skaper stort ubehag og dyp indignasjon for mange av de som fremmer det som gjerne kalles et klassisk syn på samliv, seksualitet og ekteskap.

Oppriktig ønske om dialog

Vi lover å ­gjøre så godt vi kan. For vi ­ønsker virkelig å ha en god, gjensidig respektfull, dialog om de ­utfordrende temaene med ­lederne i de menighetene hvor vi vet at skeive lever i skjul av frykt for hva som vil skje dersom de åpner seg. Og hvor vi vet at det finnes ledere som faktisk er redde og ikke vet hva de skal gjøre med det. Jeg håper de klarer å se forbi formen, og ta imot vår invitasjon som en mulig start på noe bra for sin sammenheng.

LES OGSÅ:

Skeivt kristent nettverk: Kjære Erna. Folk omtaler oss som skammelige og motbydelige

Frikirken har meldt seg ut av Til Helhet. Laget vurderer det samme

Gunleiv er homofil og lykkelig gift med en kvinne

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt