Verdidebatt

Var intelligensen først?

Jeg har studert naturen grundig gjennom et langt liv. Hvorfor er det ikke mer åpenhet om dette gåtefulle?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Arne Øgaard, forfatter og adjunkt

Darwin må tilkjennes æren for å få anerkjent kunnskapen om at det har foregått en evolusjon. Verden ble ikke skapt på seks dager. Men selv om Darwins teori om variasjon og naturlig utvalg har en viss verdi, gir den ingen fullgod forklaring på hvordan livet har oppstått og utviklet seg.

LES DENNE: Norsk milliardær blar opp 15 millioner for at unge skal droppe Darwin

Naturens visdom

Jeg har studert naturen grundig gjennom et langt liv, og kan aldri slutte å forundre meg over den utrolige visdom som kommer til uttrykk i selv den minste av naturens mange skapninger. Populærvitenskapens fremstillinger om at det hele har utviklet seg gjennom en uendelig rekke tilfeldigheter, ligger svært langt fra det jeg vil kalle seriøs vitenskap. Da jeg selv studerte evolusjon på universitet, ble jeg rystet over hvordan professorene overså selv de enkleste spørsmål, og etter senere å ha lest utallige bøker om emnet, er evolusjon fortsatt like gåtefullt.

Høyere vesener

Hvorfor er det ikke mer åpenhet om dette gåtefulle? Vi tar det som en selvfølge at vi er mer intelligente enn dyrene, men noen av oss våger å tenke at det kan finnes ikke-fysiske vesener som kan ha en høyere intelligens enn oss. Vesener som kan ha innvirket i naturens og menneskets utvikling, og som også innvirker på oss i vår daglige virksomhet.

For de som vil studere spirituell kunnskap slik den finnes i både nyere og eldre tradisjoner, finnes det gode beskrivelser av slike høyere vesener. Et viktig spørsmål er selvsagt hvordan vi best skal forholde oss til slik kunnskap med enn sunn og fri tenkning. Men ut fra mine lange studier av både naturvitenskap og spirituelle kunnskap som antroposofi, er jeg ikke i tvil om at intelligensen var først. Dette kan i dag ikke undervises i skolene som en sannhet, men hvis det ikke kan undervises som en mulighet, lever vi i et samfunn hvor de unge indoktrineres i materialisme.

SYNS DU DEBATTEN OM INTELLIGENT DESIGN ER INTERESSANT? DA KAN DU LESE DISSE SAKENE:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt