Verdidebatt

Bærekraftig friluftsliv er mulig

Bildet som Horgen og Tangen tegner av helikopterløft og overfylte hytter er karikert.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet sammen med Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT

Lasse Heimdal fra Norsk Friluftsliv gikk i rette med André Horgen og Jan Ove Tangen som i et innlegg ga uttrykk for at de er svært t­vilende til om bærekraftig idrett og friluftsliv er mulig.

I sitt svar til Heimdal gjentar de to dette synet. Den Norske ­Turistforening (DNT) deler heldig­vis ikke Horgen og Tangen sitt dystre fremtidssyn. Men vi er helt enig i at vi fortsatt har en vei å gå. Og vi deler definitivt deres analyse av at det ikke er tanken som teller.

Arv som forplikter

DNT forvalter en sterk friluftstradisjon og har fått etablere stier og hytter i områder ingen andre får bygge. Det forplikter oss til å gjøre alt vi kan for at friluftslivet kan utøves så bærekraftig som mulig. Det er også grunnen til at vi i 2018 vedtok en ambisiøs femårsstrategi som vi er i full gang med å gjennomføre.

Vårt viktigste bidrag til et bære­kraftig samfunn er å tilrette­legge for et sammenhengende sti- og rutenett, med både ubetjent, selvbetjent og betjente hytter. Det gir folk utallige muligheter til et ­aktivt friluftsliv nær der de bor hele året, samtidig som det ­motiverer til å reise mindre og bruke mer tid i Norge i feriene. Våre 57 medlemsforeninger over hele landet gjør en fantastisk innsats. De siste ti årene har våre frivillige satset stort på å utvikle turtilbudet nær der folk bor. Vårt mål er at ingen skal bo mer enn 500 meter fra en tursti.

Karikert bilde

Av våre over 550 hytter over hele landet er 44 av de betjente. Noen av dem må benytte helikopterløft for å få inn varer. Bildet som Horgen og ­Tangen tegner av overfylte hytter er karikert. Bare noen få dager i året blir det helt fullt, stort sett opplever de som vandrer i fjellet at de har godt med plass og ro. Et sammenhengende nettverk med hytter gjør at dagsetappene ikke blir for lange og at det er mulig å få mat og proviant underveis. ­Ellers blir sekken for tung, og å fly og hotell et fristende alternativ.

Vi sier ofte at «for å bli glad i noe må du bruke det, og det du er glad i – ja, det tar du vare på». Vi tror fullt og helt på det. ­Moraliserende budskap oppnår vi lite med. Men når våre medlemmer selv erfarer at de ved å starte ­turen hjemmefra får både ­lavere puls, rikere opplevelseskonto og mer tid, så blir det ­lettere å ta gode valg igjen, for en selv og for ­miljøet. Derfor er det så positivt at vi ser at stadig flere velger friluftsliv som aktivitet, og at vi stadig får flere medlemmer.

Forskning fra Sverige viser at det å tilbringe en natt i en ubetjent hytte forbruker 2,0 kg CO2e mot 3,8 kg CO2e ved å til­bringe akkurat samme natt hjemme i eget hus. Da er riktignok ikke transporten til og fra tatt med i regnestykket, men alternativet er sjelden å sitte hjemme. Alternativet er kanskje en lang flyreise til et annet land og overnatting på et hotell med basseng og aircondition.

Aggregat faset ut

Men ja, vi kan og vil gjøre mer for at friluftslivet vi tilrettelegger for får et enda mindre fotavtrykk. La oss ta noen konkrete eksempler på hva vi gjør.

På Rauhelleren turisthytte monteres det nå solcellepanel som gjør at vi kan fase ut diesel­aggregatet. Innen 2023 skal vi ha faset ut alle aggregat, og våre ­betjente hytter er i full gang med å vurdere hvilke løsninger de kan velge.

Transport står for rundt en tredje­del av det samlede energi­forbruket i friluftslivet. Skal vi få ned utslippene knyttet til transport til og fra turene, må det ­finnes gode kollektivalternativer. Derfor har vi initiert prosjektet Grønn tur, i samarbeid med tolv ­aktører innen transport/reiseliv arbeider vi for å tilrettelegge for grønn transport til og fra din tur. Internt er vi i ferd med å innføre ­digitale kommunikasjons­plattformer som kan ta ned reise­virksomheten, men for å lære av hverandre må vi av og til møtes fysisk.

Å sørge for at folk ­reparerer i stedet for å kjøpe nytt, ­eller velger brukt fremfor nytt er en ­annen viktig satsning for oss. Årlig ­arrangerer DNT Ung bytte­kvelder i hele landet, når handels­næringen har sin Black Friday, har vi vår grønn fredag. Vår ­partner Bergans har kommet langt på å gjøre det enkelt for 
folk å få ­reparert produkter, og i våre egne butikker har vi Vipps stativ der folk kan henge fra seg klær de selv ikke lenger bruker, men som andre kan ha nytte 
av.

Mange steilet

Da DNT slo fast at vi ikke ønsker markedsføring av våre hytter og aktivitetets­tilbud for det oversjøiske­ ­markedet av hensyn til klima, var det flere som steilet. Men intakt og sunn ­natur er selve grunnlaget for DNT sin eksistens. Da henger det ikke på greip å tiltrekke seg tur­gåere som bidrar til store CO2-
utslipp på veien hit. Hvis vi ­ønsker er lavutslippsamfunn, er det ­klokere å legge til rette for at flere nordmenn bruker ferie og fritid innenlands, på en så grønn måte som mulig.

Vi tror heldigvis ikke fremtiden for friluftslivet er like dyster som det Horgen og Tangen gjør. Men vi erkjenner at vi har en jobb å gjøre, og vi jobber på. Og vi er helt enig med Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv. Friluftslivet er definitivt en del av løsningen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt