Verdidebatt

Kristen Koalisjon Norge, Polen og «familielobbyen»

Pastor Jan-Aage Torp markedsfører organisasjonen Kristen Koalisjon Norge (KKN) som en «folkebevegelse». Det er nok en temmelig drøy overdrivelse. Mye tyder på at det heller er snakk om et énmannsforetak.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke desto mindre bruker Torp KKN som en plattform for nettverksbygging rundt konservative, patriarkalske «familieverdier». I det siste har dette blitt konkret utmyntet i en intens og aggressiv kamp mot norsk barnevern. Og i denne kampen har han bl.a. alliert seg med den ekstreme, katolske organisasjonen Ordo Iuris i Polen og et par norske psykologer - Einar C. Salvesen og Joar Tranøy.

Den 2. mars har KKN, sammen med den lokale avdelingen av «Verdipartiet», tillyst en demonstrasjon i Porsgrunn i forbindelse med en barnevernssak der. I den anledning har Torp innklaget Porsgrunns Dagblad til PFU for en artikkel der demonstrantene ble kalt «kristenradikale». Torp mener åpenbart at betegnelsen er et presseetisk overtramp, siden det angjeldende barnets mor er «nominell kristen» og barnets far er «sekulær muslim». Dessuten skal psykologene Salvesen og Tranøy, som ikke har tonet sine livssyn offentlig, delta. Arrangørene er imidlertid KKN og «Verdipartiet», så det spørs om Torp når fram med sin klage. På «Verdipartiet»s hjemmeside står bl.a. følgende å lese:

«Verdipartiets politikk bygger på Bibelens grunnverdier og Guds Ord. I en tid med store religiøse brytninger har Verdipartiet valgt å blande kristendom og politikk. Vi ønsker med dette å være et annerledes parti. Da velger vi bort deler av to-regiments læren, som står for den kristne og den verdslige delen.»

Utmyntet i praktisk politikk vil dette fortone seg som en form for teokrati light – og hakket mer kristenradikalt enn Partiet De Kristne (PDK).  Jeg tillater meg å stusse over at psykologene Salvesen og Tranøy på denne måten lar seg bruke som nyttige idioter av denne typen ekstremkristne miljøer.

Sterk støtte er det imidlertid å finne for Torp og KKN i religiøst konservative, politisk nyautoritære miljøer i Øst-Europa – der den såkalte «familielobbyen» har sterk innflytelse.  Berit Aalborg skrev informativt om dette i en Vårt land-kronikk 6. februar, der hun påpekte at denne «store og mektige alliansen (…) er i ferd med å bygge seg opp på tvers av kulturer, religioner og landegrenser. De fjerner kvinners rettigheter både når det gjelder reproduktiv helse, og likestilling på mange fronter.» Den står sterkt i flere øst-europeiske land, men strekker seg – ifølge Aalborg – også videre utover: «Lobbyen er en brokete allianse av blant annet de mest konservative muslimske landene, den katolske kirke, den russisk-ortodokse kirke, den evangelikale kirke i USA med Trump i spissen, den karismatiske bevegelsen i Latin-Amerika og Afrika, samt høyrepopulistiske partier flere steder i verden.»

Jan-Aage Torp har (ifølge egne blogg- og Facebook-innlegg) reist mye rundt i verden de siste årene – «finansiert av gode venner». Det ser ut til at han i særlig grad har knyttet kontakter med politikere – samt katolske og ortodokse klerikale – i en del øst-europeiske land som forsvarer «klassiske, kristne familieverdier». Han står, ifølge egne utsagn, på vennskapelig fot med ledelsen i den allerede nevnte polske organisasjonen Ordo Iuris, med den polske konsulen Slawomir Kowalski (som norsk UD nettopp har erklært «persona non grata»), med visepresidenten i det rumenske parlamentet, med den russiske ambassadøren i Norge m.fl.  Og snart står visstnok en reise til Ungarn for tur, der "wannabe"-diktatoren Viktor Orbán og hans nasjonalkonservative Fidesz-parti er i ferd med å bygge ned de demokratiske institusjonene. "Familieverdiene" er antakelig likevel sikret, siden Orbán har lovet ungarske (NB! Bare ungarske) mødre premiering dersom de føder flere barn (NB! Ungarske barn).

Symbolmarkeringer

KKN har foretatt flere symbolske markeringer i form av ulike prisutdelinger for å tilkjennegi sine allianser:  I 2017 ble «Familievernprisen» utdelt til den norsk-rumenske pinsevennfamilien Bodnariu, som nå oppholder seg i Romania på flukt fra det norske barnevernet. Samme pris ble i 2018 utdelt til den polske legen Katarzyna Jachimowicz for hennes kamp for legers rett til å nekte å sette inn spiral på kvinner – og til den polske organisasjonen Ordi Iuris (v/lederen, Jerzy Kwasniewski), en organisasjon som ifølge European Humanist Federation "opposes abortion in all cases, same-sex marriage and civil partnerships and sexual education".

I 2018 vanket det flere priser fra KKN. En spesialinnstiftet  «Ærespris» ble tildelt den polske regjeringen. Det direkte utgangspunktet for denne tildelingen (samt for «Familievernprisen» til Ordo Iuris) var den såkalte Garmo-saken (den norske kvinnen som nå har fått politisk asyl i Polen etter å ha flyktet fra norsk barnevern).  Tre personer ble samtidig beæret med et eget «Certificat of Honor» for deres stillingtagen for «livets og familiens dignitet»:  Den russiske ambassadøren i Norge (Teymuraz Ramishvili), den japanske ambassadøren i Norge (Masahiro Tauchi) og visepresidenten i den rumenske nasjonalforsamlingen (Ben-Oni Ardelean).

Nylig fikk også «person non grata» og polsk konsul i Norge, Slawomir Kowalski, dette «Certificat of Honor» - en person som det norske Utenriksdepartementet altså har erklært uønsket her i landet på grunn av  «truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn» – som han også har «hindret i deres arbeid».

Hvorfor bry seg?
Er det så noen grunn til å ta Torp og KKN alvorlig? Isolert sett kan vel svaret godt være nei. Pastorens presentasjon av egen betydning står neppe i stil med støtten han faktisk har.  Likevel vil jeg mene at det bør være pressens oppgave å kikke ham i kortene. Er det noen realitet bak påstandene hans om den innflytelsen han er i stand til å utøve overfor ambassadør ditt og parlamentariker datt? Hvem er støttespillerne hans? Jeg tror ikke han har så mange blant kristenfolket her i landet – kanskje bortsett fra de få medlemmene i Oslokirken og muligens ekteparet Hanvold.  I det siste har Torp også angrepet sin tidligere alliansepartner, den kristne avisen Norge I DAG – så da har han kanskje mistet støtten fra Finn Jarle Sæle?

Det mest bekymringsfulle er den svartmalingen av norsk politikk og samfunnsliv som deles i sosiale medier til utenlandske lesere. Torps ulike blogger og Facebook-sider har angivelig tusenvis av følgere, og han hevder altså å representere en «folkebevegelse».  I egenskap av å være denne bevegelsens leder har han i det siste bl.a. tatt til orde for at Erna Solberg bør trekke seg som statsminister på grunn av UDs behandling av konsul Kowalski. Han har også kommet med sterkt kritiske uttalelser om barne- og familieminister Kjell-Ingolf Ropstads integritet, siden statsrådens kone visstnok jobber i barnevernet.

På bloggen til KKN har Torp redigert sammen noen «highlights» fra et par intervjuer i TV Visjon Norge, der han er gjest hos hhv. Inger og Jan Hanvold. Resultatet har han kalt «KKN – oppdrag 2019».
Velbekomme!

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt