Verdidebatt

Skuffende budsjett

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Likestilingsløftet glimret med sitt fravær når årets statsbudsjett ble lagt fram. Brukerorganisasjonene er samlet i sin vurdering om at dagens BPA-ordning ikke holder mål.

I NHF-rapporten «Likestilling og deltakelse i revers?» melder mange at de må nedprioritere grunnleggende behov, fordi ordningen ikke strekker til. I sterk kontrast er Regjeringens virkelighet rosenrød, og de mener at ordningen fungerer. Dermed ble tilbakemeldingene ignorert, og ingen satsning kom med.

Stengte dører. 

Tidligere var det et uttalt mål at Norge skulle bli universelt utformet innen 2025. Nå har derimot tidsfristen forsvunnet, og den nasjonale ambisjonen erstattet med at universell utforming skal skje på «de områdene som trenger det mest». Konsekvensen er at landets grunnskoler forblir utilgjengelig for mange, og unge som skulle ha møtt åpne dører opplever utenforskap.

Året var så vidt over halvveis før NAV meldte om at potten for aktivitetshjelpemidler var tom og alle søknader ville framover bli automatisk avslått. Dette skapte naturlig nok kraftige reaksjoner.

KrF konfronterte Anniken Hauglie om saken, som svarte at det var for tidlig å gjøre noe med problemet. Dermed fortsetter bevilgningen å være i utakt med det faktiske behovet. Som betyr at mange ikke får muligheten til å være fysisk aktive. Med årets etterslep vil også problemet oppstå igjen til neste år.

Marginal satsing. 

Under årets trontale ble inkludering i arbeidslivet trukket fram som et viktig mål for regjeringen. I budsjettet har satsningen derimot tatt form av en pott på kun 125 millioner kroner, til tiltak som ikke løser problemet. Til sammenligning ber de om fire milliarder kroner for å kjøpe inn seks jagerfly.

Regjeringen har gjentatte ganger snakket om behovet for å få flere inn i arbeidslivet, og sørge for at alle kan være en del av samfunnet. Budsjettet viser dessverre at ordene ikke står til handling.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt