Skrevet av Britt Ingjerd Nesheim, professor dr.med. og Maria Røsok, daglig leder Sex og samfunn.
«Sex og samfunn bør sette seg inn i rettssakene de kommenterer før de skriver i avisen», uttaler advokat Håkon Bleken i Vårt land 6. september. Bleken er advokat for legen Katarzyna Jachimowicz, som mistet jobben som fastlege fordi hun av samvittighetsgrunner nektet å sette inn spiral.
Vi har aldri påberopt oss å inneha kompetanse til å kommentere rettssaker, men vi har derimot uttalt oss om premisset for fastlegens reservasjon, som vi mener er basert på et dårlig medisinsk grunnlag.
Jachimowicz er av den oppfatning at kobberspiral har en abortiv funksjon, hvilket vil si at et befruktet egg ikke vil feste seg i livmoren. Kobberspiral virker i all hovedsak ved at spermier drepes, og dermed hindrer spiralen at egg blir befruktet.
Kobberspiralen kan i ytterst sjeldne tilfeller svikte, som all annen prevensjon. Likevel er spiral det sikreste prevensjonsmiddelet.
Hvis man ønsker å jobbe for å hindre abort, er det ikke da viktig å hindre uønsket svangerskap hos kvinner som ikke ønsker å bli gravide? Jachimowicz opplyser at hun forskriver hormonell prevensjon. Hormonell prevensjon i form av ulike typer p-piller, plaster, p-ring er svært sikker hvis den blir brukt riktig, men i praksis svikter det ikke sjelden, for det er ikke like lett for alle å huske å ta en pille hver dag på helst samme klokkeslett, eller bytte plaster og ring til riktig tid.
Hvis man anbefaler disse prevensjonsmetodene i stedet for kobberspiral, vil så mange som 9 av 100 bli gravide, i stedet for 0,6 av 100, slik det er med spiralen. Mange av disse vil ta abort. Hvor er samvittigheten til den legen som ikke ønsket å sette inn spiral da, men som heller ønsker at kvinnene skal bruke p-piller?
Sex og samfunn ønsker et norsk helsevesen der pasientene møtes med verdighet og med likeverd. Da ønsker vi også at alle fastleger skal få opplæring i hvordan de skal sette inn spiral, og på den måten sørge for at alle kvinner får best mulig tilgang til selvbestemt prevensjon.
Trykket i Vårt Land 19. september 2018.