Verdidebatt

Likkledet i Torino er ekte

Forskningen på Likkledet går stadig framover, og bare den som ikke er oppdatert, vil nå hevde at dets ektehet er kontroversiell.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vテ・rt Land har kanskje lite テ・ skrive om nテ・ i agurktiden. I alle fall refererer journalisten Folkman (Vテ・rt Land 18. juli) at noen sテ・kalte blodspruteksperter mener at Likkledet i Torino er falskt. Hva er egentlig en blodsprutekspert? Samtidig gir han inntrykk av at kledet er svテヲrt kontroversielt, ektheten er til og med ツォhテクyst uklarツサ. Folkman gjengir blant annet rettsmedisineren Borrini fra Liverpool til テ・ mene dette. Det mテ・ han gjerne, men her er Borrini sテクrgelig alene.

Likkledets fremste historiker, Ian Wilson, skriver nemlig i boken The Shroud fra 2011 at helt siden agnostikeren Yves Delage holdt sitt historiske foredrag om Likkledets ekthet ved Sorbonne-universitetet for over hundre テ・r ツュsiden, har ikke en eneste medisinsk spesialist kommet opp med bevis som alvorlig benekter de funn som er slテ・tt fast: ツォBlodflekkene og dテクdsstivheten er fullstendig overbevisendeツサ, skriver Wilson. Pテ・ nettsiden Torinokledet.no har jeg listet opp hele 60 rettsmedisinere som i tidens lテクp har godkjent Likkledet som ekte, her er ogsテ・ lagt ved en stテクrre litteraturliste.

Ikke oppdatert? Forskningen pテ・ Likツュkledet gテ・r stadig framover, og bare den som ikke er oppdatert, vil nテ・ hevde at dets ektehet er kontroversiell. Den innfallsvinkelen hテクrer 1990-tallet til. Svテヲrt mye forskning er gjort siden den tid. Om min hjembygd Sテクgne for eksempel ble pテ・stテ・tt テ・ vテヲre en bydel i ツュChicago av bare 3 prosent av ツュsテクgningene, ville noen da hevde at bygdas status var omdiskutert?

Jeg har i テ・renes lテクp samlet rundt 200 bテクker pテ・ i alt 12 sprテ・k om dette Kledet, og om lag 100 vitenskapelige undersテクkelser, pテ・ nテヲr det som er mulig テ・ fテ・ tak i. Blant disse viser det seg at kun tre prosent av de 200 forfatterne, og hele forskermengden mener at den radiologiske prテクven som ble tatt i 1988, var riktig.

Mysterium. Forskergruppen STURP med blant annet forskere fra NASA, der over 400 vitenskapsfolk var involvert fra 1978-81, konkluderte med at kledet var ekte. Til tross for dette kunne de ikke forklare hvordan det er blitt til, det forble et mysterium, skriver John Heller i Report on the Shroud of Turin fra 1983. Etter forskning kontinuerlig gjennom 120 テ・r har ingen ennテ・ greid det, noen ツォblodspruteksperterツサ til tross.

Franskmannen Pierre Barbet var feltツュkirurg under 1. verdenskrig og forsket pテ・ Likkledet i lang tid. I sin bok A Doctor at Calvary, som jeg sterkt ツュanbefaler Folkman, forteller han at da han hadde publisert den ツュfテクrste ツュutgaven av boken sin, dro han til Ecole pratique for テ・ lese den hテクyt for sin ツュgamle venn, professor Hovelacque. Han ツュhadde helt hengitt seg til anatomifaget, som han foreleste over pテ・ fakultetet i Paris, men han var pテ・ ingen mテ・te noen troende. Han sluttet seg til Barbets eksperimenter og ツュkonklusjoner om Likkledet med stigende entusiasme.

Stod virkelig opp igjen. Da han hadde lest ferdig, la han ned boken, og han ble stille en liten stund i en slags meditasjon, forteller Barbet. Da brテクt han plutselig ut i den fine ツュlikeframheten som vennskapet deres hadde bygget seg opp pテ・, og sa: ツォMen da, min venn 窶ヲ Jesus Kristus stod virkelig opp igjen!ツサ

Barbet skriver i 1950 at han sjelden i sitt liv har kjent en slik dyp og herlig glede som ved denne reaksjonen av en ikke-troende som da han ble konfrontert med et ekte 窶ィvitenskapelig 窶ィarbeid, ツォfra hvilket han trakk uoverツュskuelige konsekvenserツサ.

Trykket i Vテ・rt Land 23. juli 2018

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt