Verdidebatt

KOFFEINETS FARER

Kaffe, mineralvann og energidrikk har én ting felles – koffein. Enkelte av drikkene inneholder så mye koffein at drikker du for mye, er det dødelig. Denne multimilliard-butikken er ikke interessert i at folk skal vite om de negative konsekvensene, derfor bruker de titalls millioner kroner for å fokusere på de positive sidene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ni av ti voksne mennesker i Norge drikker kaffe, mange "kommer ikke i gang" før de har drukket en kopp eller to. Hver kaffedrikkende nordmann drikker omtrent 1 200 kopper i året. Det plasserer oss i verdenstoppen, og vi er kun slått av Finland.

En av grunnene til at vi drikker så mye kaffe, er det vanedannende og sentralstimulerende stoffet koffein. Det narrer hjernen til å tro at vi blir mer opplagte. Allerede etter et kvarter merker kroppen koffeinets stimulans. Når vi føler oss trøtte, skriver Medical Daily, er det Adenosin-molekylet som forteller oss at vi ikke har fått nok hvile. Koffeinet "kurerer" den følelsen.

At koffeinet påvirker kroppen vår, har vært kjent siden 1940-åra, men det var først i 2013 at forskerne fant ut av hva som skjer. Koffein har nesten identiske molekyler som Adenosin. Når koffein tas opp av kroppen, blokkerer det halvparten av Adenosin-reseptorene som vil fortelle hjernen at kroppen er trøtt. Koffeinet skaper slik en falsk virkelighet.

I 1948 ble det gjort forsøk med koffein på edderkopper. Forsøket ble gjentatt av forskere fra NASA i 1995. Edderkoppene ble gitt marihuana, LSD, speed, amfetamin og koffein. Edderkoppene spant nett, men den edderkoppen som fikk størst problem, var den på koffein – nettet hang ikke sammen.

Interesseorganisasjonen for alle som driver med kaffe, kaffe.no, hevder på sin hjemmeside at om du drikker kaffe tilsvarende 300 mg koffein, er det viktig å fylle på med sportsdrikk for å unngå dehydrering (sportsdrikker inneholder også koffein). På hjemmesiden anbefaler KK at du bør drikke espresso for å få mest mulig koffein, de hevder også at kaffe er sunt og at den bidrar til å holde deg ung. Norsk helseinformatikk er et nettsted godkjent av leger (?). De hevder at det ikke er påvist skader av koffein, og at du må drikke mellom seksti og hundre kopper kaffe for å være over faregrensa for koffeininntak. Verken kaffe.no, KK eller norsk helseinformatikks informasjon er til å stole på. Tvert om advares det på det sterkeste mot å få i seg for mye koffein.

EFSA (European Food Safety Authority) anbefaler ei øvre grense for voksne på 400 mg daglig. Den samme grensa anbefales av caffeineinformer.com. Det tilsvarer omtrent fire kopper filterkaffe på cirka to dl per dag. Begge setter grensa for akutt koffeinforgiftning ved 5-600 mg per dag.

Folkehelseinstituttet har regnet ut at vi i gjennomsnitt får i oss 500 mg koffein per dag – menn noe mer enn kvinner. Dersom vi inntar mye koffein daglig over tid, får vi fysisk toleranseutvikling. Kroppen venner seg til koffein, og vi må drikke mer kaffe for å få samme oppkvikkende virkning.

Det er overraskende mange som dør av koffein-forgiftning. Senest et par uker tilbake skrev Houston Chronicle at en seksten år gammel gutt døde av slik forgiftning. Han hadde drukket koffeinholdige drikker siden han var tretten år gammel. Den dødelig dosen bestod av ei flaske Diet Mountain Dew, en stor McDonald latte og en energidrikk.

Diet Mountain Dew inneholder 58 mg koffein, McDonald latte 142 mg og energidrikker mellom 80 og 240 mg koffein – alle tall er henta fra caffeineinformer.com – en ideell organisasjon som mener at informasjon om koffeininnhold må være tilgjengelig for alle.

Da jeg sluttet med koffein, skyldtes det søvnmangel, uro, rastløshet og hurtige hjerteslag. Å avvenne kroppen koffein, gav en ubeskrivelig hodepine i fire-fem dager. I dag har jeg ikke en tørst etter kaffe, men drikker ofte den koffeinfrie varianten kaffe latte.

Kaffe latte eller kaffe macchiato er blant de mer populære kaffe-drikkene. Hos Starbucks inneholder et stort krus 240 mg koffein (fem shots). Kaffebrenneriet og andre kaffebarer, ligger mellom 150 og 200 mg for den samme drikken (tre-fire shots).

Koffein finner du i Lollipop kjærlighet på pinne (50 mg!), i te, mineralvann, tyggegummi, kjeks, ulike typer drikke og enkelte dropstyper for å ha nevnt noen. I Norge fins det ingen lov mot å tilsette koffein i en vare, det er heller ikke søknadspliktig. Hvorfor noen vil tilsette koffein i varen sin? Kaffe.no har regnet ut at vi drikker fire milliarder kopper kaffe om året. Kaffe- og koffeinindustrien er en milliardforretning som er avhengig av vår avhengighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt