Verdidebatt

Radikal islam i strid med religionens barmhjertighet

Den norske forfatteren Einar Berg sier følgende: “Guds nåde og Hans tilgivelse står sentralt i Koranens forkynnelse.” “Koranen oppfordrer til fredelig innsats for islams sak like mye som til væpnet oppgjør med de vantro (...)”, sier Kari Vogt. Denne tilnærmingen om barmhjertighet i islam bør opplyses om til muslimer i Norge, og spesielt ungdom, i kampen mot radikalisme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Guds barmhjertighet, nåde og tilgivelse er de viktigste elementene som islam har å forholde seg til. Koranen består av 114 kapitler. Men det er ett viktig poeng her; hvert kapittel begynner med "besmele". Besmele betyr, "I Guds, den Barmhjertiges, den Nåderikes navn."  Det innebærer i henhold til islam at det finnes en skaper som presenterer seg selv med sin barmhjertighet. Gud  presenterer også seg selv som den barmhjertige og nåderike i Åpningsbønnen. (1:3)  Det tragiske er at IS og lignende terroristorganisasjoner dreper uskyldige sivile "for Guds skyld". Dette er et stort 'paradoks'!
 
Europeiske og norske islamforskere bør rette fokus på retningen av islam som taler barmhjertighetens sak mot radikalisme. Og norsk ungdom spesielt bør være klar over denne delen av religionens fundamentale grunnlag. Vi kjenner til politirapporter som viser at unge mennesker blir rekruttert til IS etter terrornettverkets "religiøse" budskap. De tar begrep ut av sin kontekst og utnytter sårbare individer som søker bekreftelse og tilknytning.
 
'Guds nåde og Hans tilgivelse står sentralt i Koranens forkynnelse'
 
Den norske forfatteren Einar Berg skriver om dette temaet i sin bok med tittelen "Islam – fra konflikt til dialog". Han presenterer to vers om barmhjertigheten og nåden i islam og sier følgende: "Guds nåde og Hans tilgivelse står sentralt i Koranens forkynnelse - Han har foreskrevet Seg selv barmhjertig," sies det i kap. 6:12. "Fortell mine tjenere at Jeg er tilgivende, nåderik (...)"; kap.15:49, og i bortimot hundre andre vers finner vi tilsvarende utsagn. (1)
 
Koranen oppfordrer til fredelig  innsats

Teologen Oddbjørn Leirvik sammenligner Yusuf og Mohammed som profeter. Han minner om deres tilgivende aspekter. “Dermest er Josef-historia, også for ei muslim, ei vakker historie i den forstand at han viser at tilgiving  er bedre enn hemn... Mohammed vart liksom sine næreste då han hadde sett seg på trona. For då Mohammed om sider greidde å erobre Mekka gav han generelt amnesti til alle sine tidlegare fiendar og let tilgivinga sigre over hemmen.” sier han. (2)

Kari Vogt, derimot, fokuserer på ledelse av “visdom og vakker formaning”. “Kall til Herrens veier med visdom og vakker formaning, og bekjemp dem derved på beste måte.” kap. 16:125.  Koranen oppfordrer til fredelig  innsats for islamsk sak like mye som til væpnet oppgjør med de vantro(...)”,  sier hun. (3)

 IS mangler nåden og barmhjertigheten i islam

Men IS og lignende terroristorganisasjoner ser ut å være langt fra alle disse faktum i islam. De respekterer ikke andre kulturer eller ulike oppfatninger. De er nådeløse og dreper uskyldige sivile. De ødelegger de hellige, kunstneriske og kulturelle steder tilhørende andre nasjoner. De mangler nåden i islam og gjør ting stikk i strid med islamske verdier. Ordet islam er bygd på den arabiske roten s-l-m og betyr «underkastelse, overgivelse, fred.» (4)  Men grupper som IS mangler dette fredsaspektet .

IS er forkortelse for “Islamsk stat”. Men det finnes ikke et ‘islamsk stat' -begrep i Koranens vers eller profeten Mohammeds beretninger ( hadith). Faktisk er IS en radikal terroristorganisasjon med en totalitær ideologi. Dessuten er IS-medlemmer brutale ekstremister. Av den grunn er det ikke rettferdig å anklage religionen islam på grunn av denne terrororganisasjonen og medlemmenes handlinger. Muslimer som bor i Norge i første omgang, og muslimer rundt om i verden generelt, må stå opp mot disse og ta sterk avstand fra dem og lignende terrorgrupper.

Det vil alltid være misbruk av religiøse tekster

Menneskerettigheter, verdighet, liv og frihet er de mest grunnleggende verdier i islam. Ingen religiøs eller politisk leder har myndighet til å frata noen dette. Spesielt bør norske unge muslimer være bevisst og læres opp i at utøvelse av religionen går gjennom å respektere kulturelle, sosiale, religiøse og politiske forskjeller.

Det vil alltid være de som misbruker religiøse tekster. Ingen kristen kan akseptere brenning av Koranen og eller akseptere Ku Klux Klan og deres praksis. Ingen muslim kan akseptere brenning av Bibelen heller. Buddhister aksepterer heller ikke forfølgelsen av den muslimske minoriteten rohingya-folket i Myanmar. Muslimer bifaller ikke vold som en løsning på et problem.

Norske muslimer må støtte likestilling

Muslimer som bor i Norge bør være utdannet, altså ha god kunnskap, om deres religion. De unge trenger å tilegne seg en 'helhetlig forståelse' av islam. For eksempel er enkelte grunnleggende forhold i islam ikke åpne for tolkning. Under enhver omstendighet, å ta livet av én eneste uskyldig person er en forbrytelse mot hele menneskeheten (kap.5:32).

Dette er et kritisk problem. Fordi radikale som IS utarbeider og rotfester sine forvrengte ideologier med misbruk av religiøs propaganda. I flere tiår har vi vært vitne til dette i ulike deler av den muslimske verden: Når religion brukes for å begrense friheten, vokser det frem ulike oppfatninger under overflaten og man åpner døren for at tolkning av radikale finner sted.

Norske muslimer bør også støtte seg bak likestilling. Muligheter for kvinner bør bli anerkjent uavhengig av det sosiale presset som hindrer nettopp likestilling. Alt må betraktes i sin riktige kontekst og med de rette forutsetninger for innsikt.

Kilder:

1)      Einar Berg, Islam, Fra konfilikt til dialog, Universitetsforlaget 1982)

2)      Oddbjørn Leirvik som er dr.theol. og forsker, Islams Etikk, Universitetsforlaget 2002, s,45)

3)      Kari Vogt, Hva er Islam, s,86-87, Universitetsforlaget 2002

4)      Anne Sofie Roald, Islam, s,17, Pax Forlag A/S, Oslo 2004

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt