Verdidebatt

Islam dominerer religionsdebatten

I 2015 ble islam omtalt ti ganger så mye som kristendommen i norske medier, men ofte i sammenheng med konfliktfylt stoff som innvandring og integrering. – Ikke overraskende, mener medieprofessor.

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Ja, religion er jo på dagsorden, spesielt på grunn av én religion, svarer Sarbjit Singh Shergill på spørsmålet om religion og personlig tro opptar en større del av den offentlige debatten enn tidligere.

Han og kompisen Balkaran Singh er ute og nyter solen på Aker Brygge i Oslo.

De to mener islam får spesielt mye oppmerksomhet. Selv er de sikher, og skulle ønske at nordmenn hadde mer kunnskap om fremmede religioner.

– Islam får mye juling, spesielt fra dere i media, men det man egentlig debatterer er hijab og andre ting som gjør at man ser annerledes ut.

– Jeg flyttet til Canada for ti år siden. De har mer toleranse for religionsfrihet og religionspraksis. I Norge gjelder disse rettighetene egentlig bare for en religion: kristendommen, legger Balkaran Singh til.

SE DIREKTE FRA ARENDALSUKA: Religionsdebatt i regi av Vårt Land med tidligere Jesus-soldat Rut Helen Gjævert

Islam

De to mennene kan være inne på noe.

Retriever har på forespørsel fra Vårt Land gjort et søk på hvor mange ganger hver av de fem verdensreligionene ble omtalt i media i 2015. Søket omfatter hele det norske mediebildet, fra nettaviser til fjernsynssendinger.

Den religionen som er best representert er Islam, som er omtalt eller nevnt i 56.550 medieoppslag i 2015. På andreplass ligger kristendommen som sammenlignet med islam bare er omtalt eller nevnt i 5.860 medieoppslag i 2015

– Det norske mediebildet har de siste årene blitt mer og mer preget av religionsdebatt. Men det er ikke en generell debatt om alle religioner og all tro, det handler aller mest om islam, sier kunde- og analysesjef i Retriever, Kristina Nilsen.

LES OGSÅ: Savner sekulære stemmer i religionsdebatten

Stabil kristendom

Hun forteller at medieomtalen av kristendommen har ligget nesten stabilt siden 1945, mens omtalen av islam bare øker.

– I Retrievers historiske arkiv, Atekst, er det mulig å søke helt tilbake til 1945 i VG. Når vi gjør det, finner vi at medieomtalen av kristendommen har ligget nesten stabilt siden 1945.

Nilsen forklarer at ordet «islam» gjorde sitt inntog i norsk medieoffentlighet rundt 1980, men da som et utenrikstema knyttet til ayatolla Khomeini og revolusjonen i Iran.

– 2015 er det året det hittil har vært mest medieomtale av islam. Selv om dette kun er et søk i VG og ikke i alle landets medier, er det en god indikator på at omtalen av kristendom er stabil, mens omtalen av islam har eksplodert de siste årene, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Knuser myten om offentlig religionsdebatt

Nyhetskrav

Professor Knut Lundby ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo er ikke overasket over tallene fra Retriever.

– Vi vet at islam har vært overrepresenter sammenlignet med andelen muslimer i befolkningen. Islam representerer på mange måter det nye, og tilfredsstiller med det mange av de nyhetskriteringene som mediene er opptatt av.

– Er det slik at stadig mer av den offentlige debatten berører religion og personlig tro?

– Det er ikke så lett å vite, for det avhenger veldig av omfanget av den offentlige debatten. Mange tema, som for eksempel innvandring og integrering berører religion uten at det nødvendigvis handler om det. Ifølge undersøkelser jeg selv har vært med på et det bare 1 til 3 prosent av stoffet i media som omhandler religion.

LES OGSÅ: Må ha en god grunn for å si nei til debatt

Islamdebatt

Det er Nielsen fra Retriever enig i.

– Retriever har gjort flere medieanalyser som viser at innvandring, integrering og temaer knyttet til islam og muslimer er blant de mest omtalte temaene i norske medier. Dette er ofte konfliktfylt stoff med mye debatt.

Hun mener den redaksjonelle dekningen av religion har forandret seg både med tanke på religioner som omtales, og måten de omtales på.

– Andre medieanalyser vi har utarbeidet, viser at medieomtalen av kristne høytider har fått et noe mindre religiøst preg. Det er også tegn som tyder på at flere aviser nå kutter ut de tradisjonelle andaktene. Summen av dette blir at den hverdagslige omtalen av kristendom og kristne verdier er erstattet av debattstoff om islam.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Torsdag inviterer Vårt Land til samtale om religionsdebatt, i forbindelse med Arendalsuka. Deltakere er Rut Helen Gjævert (VG), Gry Stålsett (Modum Bad) og Åshild Mathisen (Vårt Land).

Frem mot debatten vil vi hver dag denne uken ha en artikkel om ulike sider ved religionsdebatten i Norge.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt