Verdidebatt

Teologi – dagens skriftlærdhet

Teologi var fram til 1700-tallet stort sett beskrevet som læren om Gud. Nå forstås teologi som et rasjonelt, systematisk og vitenskapelig studium av en bestemt religion. Kilde: Wikipedia

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Der praktiseres i dag forskjellige kristne trosretninger. Den eneste trosretningen hvor den treenige Gud er virksom og hvor Jesus er i sentrum er basert på «Åpenbaringsteologi». Åpenbaring er hvor religionen framtrer som et virkelig og ektefølt forhold mellom Gud og mennesket. Et slikt forhold kan ikke bevises på en vitenskapelig måte, og åpenbaring kan derfor kun oppfattes og formidles som tro.

I dag praktiseres flere andre former for teologiske trosretninger, og man finner disse ofte blant teologiske akademikere og profilerte kristne ledere med utøvende makt innenfor egne kristne miljøer. Av disse kan nevnes:

  • Fremgangsteologi – en teologisk retning som i sterk grad betoner at gudsrelasjonen skal gi målbar framgang her og nå.
  • Frigjøringsteologi - en teologisk retning hvor det legges vekt på rettferdighet, likeverd og frihet fra fattigdom og undertrykkelse.
  • Prosessteologi - en teologisk retning som tar utgangspunkt i at verden er i stadig utvikling og dermed også vår gudsforståelse, ut fra erfaringer og virkelighetsoppfatning.
  • Konservativ teologi - en beskrivelse av kristne grupper eller individer som inntar et klassisk og tradisjonelt syn på kristne dogmer. Helvetedebatten representert av Ole Hallesby er et eksempel. Andre typiske tema er homofilisaken og selvbestemt abort.
  • Liberal teologi - en teologisk retning innenfor den protestantiske kristenhet som understreker kontinuiteten mellom religion og kultur for å gjøre kristendommen akseptabel for moderne mennesker.

Åpenbaring er egentlig kun et begrep innenfor teologien og ikke en teologisk retning, siden dette ikke er noen rasjonelt, systematisk og vitenskapelig studium av kristendommen. Åpenbaring er selve kristendommen.

Dagens teologi har dermed lite å gjøre med kristendommen hvor troen på Jesus står i sentrum og hvor Han er den eneste veien til frelse. Dagens teologi kan sammenlignes med den praksis som ble utøvd av de skriftlærde på Jesu tid hvor forholdet til Gud skulle baseres på lovens gjerninger, i motsetning til Jesu budskap hvor kjærligheten var i sentrum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt