Verdidebatt

Alkoprinsipper i vrangstrupen

Gjemnes kommune gjorde et modig alkovedtak i 2012, men den prinsipielle edrueligheten forsvant da kongeparet kom.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gjemnes kommune har ikke akkurat lagt et prinsipielt gullegg når den endrer alkopraksis fordi kongeparet kommer på besøk i mai.

Tanken bak alkoholvedtaket i kommunestyret i 2012 var at det offentlige skal bidra til å lette på ruspresset som gjør seg så sterkt gjeldende i det norske samfunnet. Man kan mene mye om en slik tilnærming. Vedtaket er sikkert kontroversielt innad i kommunen, som ledes av KrF-ordføreren Odd Steinar Bjerkeset.

For noen er det eksotisk at en kommune bestemmer seg for å kjøre en så prinsippfast linje. I 2014 er det lett å bli latterliggjort for holdningen. Derfor var det et ganske modig vedtak Gjemnes kommune gjorde i 2012.

Men det blir så som så med modigheten når kommunen ikke praktiserer regelen konsekvent. Kuvendingen som er foretatt i forbindelse med kongeparets besøk, er en glipp. Gjennom en enkeltsak signaliserer kommunen akkurat det motsatte av hva som var hovedtanken bak alkoholforbudet: Det er fullt mulig å ha det hyggelig sammen uten at det står alkohol på bordet.

Når man sier at denne holdningen ikke duger når besøket blir storfint nok, havner prinsippene i vrangstrupen. Hva som er begrunnelsen for at kongeparet ikke tåler sider i glassene, får vi ikke vite av Gjemnes kommune.

Her skal vi ikke bare skylde på kommunen. Kongehuset er generelt opptatt av at lokale regler ikke skal endres fordi kongelige kommer på besøk. Når det viser seg at det oppstår misforståelser, kunne kongehuset ha gjort noe mer aktivt for å lage en veiledning til dem som skal ha kongelige som gjester. En liten setning om at vertene gjerne må benytte sin rett til å legge sin profil på arrangementet, ville ha hjulpet. Når saken allerede har fått så stor medieoppmerksomhet, er det lite kongehuset kan gjøre.

Fylkesmennene laget i 1994 en veiledning. Den heter «håndbok ved kongelige besøk i fylkene», og ble siste gang revidert i 2008. Veiledningen berører også alkohol: «der alkohol skal serveres, må det sjekkes at det er gitt skjenkebevilling».

Det står ingen ting om alkohol må serveres, men mange ser ut til å tro at det er en regel. Her burde Gjemnes sjekket bedre. Når kommunen først har mannet seg opp til å iverksette et alkoholforbud, bør det gjelde både for kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt