Verdidebatt

Råttent påskeegg fra VG

Hadde tilsvarende usaklige morsomheter stått på trykk i norske medier om profeten Muhammed, skulle det nok blitt (halv)månelyst med både høylydte protester, bombetrusler og det som verre er..

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På påskeaftens sedvanlige handletur sikret jeg meg påskens eneste utkomne utgave av VG. Norges største avis har tidligere glimtet til med gode redaksjonelle artikler om påskens innhold, blant annet signert redaktørene Hanne Skartveit og Anders Gievert samt Per Olav Ødegård. Sistnevnte står for øvrig for en meningsfull artikkel om påsken i avisens hoveddel den aktuelle dagen. Med dette i sinne satte jeg meg ned i solveggen med bilagsmagasinet VGHelg, med bilde av en blid statsminister bærende på et digert egg på forsiden. Lite visste vel jeg om hvilken råtten eggeplomme som lå skjult mellom bladene denne gangen..

Etter å ha bladd meg igjennom en god del intetsigende stoff om Justin Bieber, utbrettsider om Solo, helsidereklame for nye biler og hva diverse kjendiser vil gi i påskegaver til ulike personer, kom jeg omsider fram til magasinets siste side. Der er Jonas Kinge Bergland høytidsukens spaltist med en kronikk titulert «Firfislen jesus»(med liten j..). Bergland selv titulerer seg som «lege og komiker» under et noe filosofisk ansiktsuttrykk av ham selv. Nysgjerrig på innholdet finner jeg ut at halve artikkelen omhandler noenlunde saklig informasjon om påskens tidspunkt og plassering tilpasset vårt kalendersystem. Men så fyrer han av følgende sure påskefjert midt i trynet på leseren:

«Slik jeg ser det, er det religiøse fundamentet for påsken syltynt. Det er enten basert på en idiotisk løgn, eller et noe omstendelig triks. At en fyr som het Jesus ble korsfestet for rundt to tusen år siden, er det liten grunn til å tvile på. Å påstå at han stod opp fra de døde tre dager senere er latterlig. Alle vet at folk som er døde ikke våkner igjen. Og om de gjør det viser det seg alltid at de ikke var så veldig døde til å begynne med.»

I det ovenfor siterte og i det følgende antar jeg at det er Berglands påståtte egenskaper som komiker som gjør seg gjeldende. Men når han også signerer sitt påskeoppgulp med en legetittel, er det presumtivt for å gi det hele et slags snev av seriøsitet og vitenskapelig troverdighet. Jesu oppstandelse finner legekomikeren det for godt å sammenlikne med en firfirsles hale, som alltid vokser ut igjen uansett. Verdens frelser gir han dermed den lite flatterende tittel «firfislen jesus», idet han fortsetter sin påskeandakt:

«Men hvis vi later som det faktisk er sant, sier det mye om Jesus som person. Bibelen skal ha det til at han lot seg korsfeste for å ta på seg hele menneskehetens synder, og på den måten ga oss syndenes forlatelse for all fremtid. Men å påta seg en offerrolle ved å si at du ofrer livet ditt for alle andre, når du vet at du bare kan stå opp fra de døde et par dager etterpå, er ikke noe offer. Det er selvfølgelig veldig hyggelig gjort, men en smule pretensiøst, og det gir ingen grunn til medlidenhet.

Det blir som å ta på seg skylda for et tyveri i Saudi Arabia, og få kappet av seg hånda som straff, vel vitende om at en ny hånd vokser ut etter et par dager. Dette er et vanlig triks blant firfirsler som mister halen og får en ny etterpå, men de skryter sjelden av at de gjorde det for å ta på seg andre firfislers straff.»

Og dette rølpet får VG seg til å servere sine vel 1 million lesere i kristenhetens største høytid! Hadde tilsvarende usaklige morsomheter blitt sagt om profeten Muhammed, skulle det nok blitt (halv)månelyst med både høylydte protester, bombetrusler og det som verre er. Men de dumsnille kristne som vender det andre kinnet til, de skal bare stilltiende finne seg i å få sin Herre og Mester degradert til en firfisle av Norges antatt mest leste ukemagasin.

Nå kan verken jeg eller landets hundretusenvis av kristne forlange at profane tabloidaviser skal omgjøres til menighetsblader, bare fordi det er påske. Ei heller forventer vi at Bergland eller andre ateister skal frasi seg sin rettmessige ytringsfrihet. Det man derimot bør kunne forvente, er at et så stort medium som VG lar andre enn legekomikere med kristenfobi stå for andakten når refleksjoner omkring påskens mysterium skal gjøres. Hadde man virkelig ikke andre egg i kurven å by på enn dette? Ihvertfall bør det kunne være et minstekrav at de begrenser seg til å redegjøre for hva de selv faktisk tror på og står for - ikke hva de ikke tror. Men når harselering med kristendommens hovedperson gjøres i dens mest sentrale høytid, er det etter min oppfatning et stygt og unødvendig overtramp. Denslags nedrakking på annerledes tenkende ligger langt under det nivå man skulle forvente - både fra avisredaksjonen såvel som fra en som kvitterer for seg med akademisk tittel.

Når det gjelder Berglands insinuasjoner om at Kristus liksom"... bare kunne stå opp igjen et par dager etterpå", og at korsdøden derfor ikke kan anses som særlig stort offer, er en så kunnskapsløs og stupid kortslutning at det egentlig ikke fortjener noen kommentar. Men bare til opplysning, så var det altså Gud selv som ifølge det Nye Testamentet oppvakte Kristus fra de døde da Han ble erklært rettferdig i sin død, og følgelig kunne ikke døden holde Ham fast. Det var altså etter en guddommelig justis og på et åndelig rettferdighetsplan at dette mirakel lot seg gjennomføre - ikke fordi Kristus i seg selv hadde noen makt til å stå opp. Selv om Han var Guds sønn, var Han 100% menneske av kjøtt og blod som oss. Hans død var også helt reell, ifølge øyenvitnene, da blod og vann fløt ut fra Hans sides sår da de romerske soldatene stakk ham med sine spyd. (Joh...) Å sammenligne Kristi død og oppstandelse med en firfisle faller derfor på sin egen urimelighet, i tillegg til å være en svært upassende og hånlig karakteristikk av Guds sønn.

Vær Varsom-plakatens paragraf 1:2 sier følgende: "Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk." Sånn sett føyer denne påskekronikken seg pent innunder PFUs retningslinjer. Det man imidlertid kan spørre seg om, er om VGs redaksjon virkelig stiller seg bak en slik "forkynnelse". For faktisk må dette ut ifra temasettingen kunne anses å være antikristelig propaganda og "forkynnelse" i ordets negative forstand - ikke bare som en meningsytring i en fri debatt. Kronikkforfatteren bruker her en cybermedia-talerstol for alt det er verdt, til en latterliggjøring av det kristne budskapet på det verst tenkelige tidspunkt: Midt i påskehøytiden, da store deler av det norske folk faktisk feirer den kristne troens fundamentale begivenheter. Det bør ikke gå upåaktet hen, verken hos lesere eller avisredaksjoner med et minstemål av etisk sans i behold.

For bare noen tiår tilbake hadde tilsvarende ytringer blitt rammet av blasfemiparagrafen og straffet med bøter eller fengsel. De tider er det vel få som ønsker seg tilbake til, heller ikke undertegnede. Men sekulariseringen i samfunnet til tross, skulle det bare mangle om ikke man i det minste kan si sin hjertens mening om hva man synes når en legekomiker gis frie tøyler til å slenge uhemmet med kjeften om ting som faktisk fortsatt er hellige for et stort antall VGHelg-lesere. Ikke misforstå: Selv anser jeg meg for å være såvidt trygg i min egen tro, at denslags dumheter i seg selv ikke på noen måte gjør meg anfektet. Det som derimot gjør meg opprørt og sjokkert, er at VG later til å mene at dette våset holder en såvidt litterær kvalitet at det passet i en utgave som er blant årets aller mest leste og solgte.

Magasinredaktør Jane Throndsens presumtivt velmente oppfordring på lederplass til sine lesere er: "Gi et påskeegg til den som minst venter det!" Samtidig oppfordrer hun oss til å "bli inspirert" av historien om påskeharen og Orion..."uansett hva du ellers legger av betydning i påske". Jo takk, egget er mottatt for i år. Og det smakte ikke godt. Ellers legger jeg alt annet av betydning i påske enn haren og gresk mytologi. Men skal jeg først gi noe til andre jeg ønsker å glede, gir jeg dem ihvertfall ikke halvråtne egg som krenker det fineste de tror på. Da er det nok smart heller å finne på noe annet..

Så kjære VGHelg: Til en annen gang - om dere absolutt må la leger og komikere boltre seg i kronikkspaltene: La dem holde seg til det de er best på - enten det er å gjøre folk friske eller glade. Årets blærete påskekåsør gjorde faktisk ingen av delene. Og husk at når et råttent egg får spre sin kvalme stank på nest siste side, ødelegger det faktisk for alle de andre gode eggene i kurven.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt