Verdidebatt

Totalitær hijabdebatt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er et innlegg fra bloggen min som du finner her.

Stadig flere krefter tar til orde for å kaste hijaben ut av skolen, og for å begrense muligheten til å uttrykke tro, identitet og tilhørighet i det offentlige rom. Det skuffer meg. Hvor liberalt er samfunnet vårt når vi skal forby ting vi ikke liker?

I Frankrike er det 4 millioner muslimer. 367 av dem, eller ca 0,009 % dekker til ansiktet sitt med burka/niqab. I Norge hvor vi har 100.000 muslimer, vil det bety at man kan telle dem på to hender. Men deler av SV og deler av AP vil forby Hijab enten på skolen eller i det offentlige rom. Frp vil forby både hijab, kors og bibel, og foreslo det i Stortinget. SV fulgte opp ved å kreve et "mest mulig sekulære fellesarenaer".

Med forbud skal minoriteter integreres i Norge hvis SV og Frp får viljen sin. Avvikende klesdrakt i skolen vil de til livs. Skoleuniform kan vurderes, og religiøse skoler utreder Kristin Halvorsen hvordan hun kan stoppe. Landsmøtet hennes trengte ingen utredning; de ville gå rett på et forbud der også.

Regjeringen har allerede strammet inn friskolenes og trossamfunnenes mulighet til å ansette personale som mener og lever slik de mener det er rett. SVs fylkesleder i Oslo, Per Østvold, har uttalt til Vårt Land at han vil tvinge Kirken til å vie homofile. Og regjeringen tvang Kirkens nye biskop til Trondheim – stikk i strid med Kirkens ønsker og behov.

Felles for disse sakene er forakt for religion og trossamfunnenes autonomi. Kirker og trossamfunn er selvstendige organismer som har egne mål, men regjeringen overstyrer disse, for å påtvinge dem meninger og ordninger de selv ikke ønsker. Det kan være på plass å minne på hva Menneskerettighetene sier i artikkel 18:

"Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer."

Det står ikke at troende skal rette seg etter Arbeiderpartiets politikk. De skal få frihet. Frihet til å tilbe som de vil, utrykke sin tro i det offentlige rom og at trossamfunnene skal beskyttes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt