Verdidebatt

Alarm

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alarm

Den profilerte og kontroversielle samfunnsdebattanten Hanne Nabintu Herland har skrevet en interessant bok under tittelen ALARM. Hun belyser i boken en rekke områder hvorfor hun mener den norske kulturen er i krise. Hun skriver at det er på tide å høyne   respekten for den tradisjonelle norske kulturen. Og hun føyer til at en må kreve respekt for troende menesker og forventer reel religionsfrihet.

Hun påpeker på at pietismens  opprinnelige glød inneholdt en uimotståelig optimisme som la grunnlaget for den moderne  norske stat. slik som Francis Sejersted har uttrykt det. Og da kommer en ikke utenom investor, finansmann og bedehusikon Hans Nielsen Hauge  som sto i spissen for konstruktiv  samfunnsbygging basert på en cocktail av ansvar, moralske plikter og solidaritet. Han var opprøreren som tok oppgjør med fordrukne prester og tørrla hele landsdeler. Hauge bidro til en reformasjon som gjenreiste respekten for dem kristne etikkens evne til å motivere til hardt arbeid, fellesskap, nasjonal stolthet og en sunn balanse mellom materielle og åndelige verdier.Hans ansvar og initiativ for bygging av næringslivet står som en milepel i Norges historie. Det er en kjennsgjerning at Hauges påvirkning var avgjørende for at Norge utviklet seg til en moderne stat.

Vi trenger i dagens sekulariserte samfunn å bli minnet om mannen Hauge med ønske om at Ånd og Hånd må gå i takt igjen.. Jeg har sagt det før og gjentar: La oss be om en Haugevekkelse. Samtidig bør vi støtte opp om det arbeide som Haugeinstituttet gjør i inn- og utland.

Og for all del: Boken ALARM bør leses i bygd og by eller kanskje gjøres det allerede.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt