Verdidebatt

Prest med og uten kirke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er bra med noen prester utenfor kirken. Men de fleste prester må tross alt arbeide innenfor kirken.

Åge Åleskjær kritiserer i innlegget Prest for folk uten kirke på verdidebatt.no Den norske kirke for å være altfor restriktiv til hvor prester skal få lov til å drive med vielser. Selv vier han med glede folk på fotballstadion og på Amcar-stevne, og bringer dermed kirken ut til folk som ikke kommer til kirken.

Men det er forskjell på å være pastor for en frikirke og prest i den norske folkekirken. Folkekirken skal betjene det store flertallet av folk. Da er det ikke like lett å være fleksibel, og det er rimelig å kreve at folk kommer til kirken for å få dens tjenester.

Biskopene er nok også opptatt av å holde på verdigheten rundt en vigselsseremoni. Innstrammingen kom etter noen eksempler på nokså showpregede vielsesseremonier i uvante omgivelser. Både en prest og en pastor må kunne stille krav til seriøsiteten i det de medvirker til. Det tror vi da også Åleskjær gjør.

Men det er fint at pastorer som Åleskjær kan komme dem i møte som gjerne vil inngå ekteskap i andre omgivelser. Og det hadde ikke gjort noe om prester i en mer fri stilling også hadde adgang til å møte folk utenfor kirken på denne måten.

De fleste som ønsker kirkelig vielse, vil nok fortsatt ønske å bruke kirkehuset. Ofte er det jo fordi man føler at kirkerommet gir en spesiell høytid at man velger kirkelig vielse. Opplevelsen av hellige rom kan også formidle et møte med Gud. Betydningen av det tar nok Åleskjær for lett på.

LES OGSÅ: «Ok med kreative bryllup?» på vl.no.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt