Nyheter

Stem 
damene inn!

Historien om da Husmorlaget kuppet kommunevalget i Asker.

I 1970 var Karla Skaare leder av Husmorlaget i ­Asker. Hun ville så gjerne at lokalpolitikerne skulle sette barne­hager på dagsorden, men opplevde at dette­ raskt ble avfeid av de folkevalgte menn. Med et enormt pågangsmot satte Skaare og andre i gang en aksjon for å få kvinner inn på rådhuset. På møter i husmorlagene lærte kvinnene å stryke menn fra valglistene og føre opp kvinner.

Nettsiden kampdager.no forteller om ­aksjonen, som fikk et overveldende resultat: Etter valget i 1971 var 27 av 47 representanter i kommune­styret i Asker kvinner. Ronald Bye, generalsekretær i ­Arbeiderpartiet, kalte valget en parodi.

Hvorfor var det viktig å få kvinner folkevalgt? Først og fremst fordi vi tross alt skryter på oss å leve i et representativt demokrati. Men også fordi kvinner noen ganger ønsker andre saker på dagsorden enn menn. Kanskje man ser hverdagene på en ­annen måte? Et flertall av kvinnene i Asker i 1971, på tvers av partiskiller, ønsket barnehageutbygging og satsing på trafikksikkerhet. Men de fleste mennene i formannskapet mente trafikksikring var uansvarlig bruk av skattebetalernes penger. Hvorfor kunne ikke mødrene bare følge sine barn til skolen?

Følg oss på Facebook og Twitter!

I dag er 80 prosent av landets ordførere menn. Blant 2.521 listetopper ved årets valg er bare 773 kvinner. Feminist og Kvinneguiden-redaktør Susanne Kaluza har derfor satt i gang kampanjen #kvinnerinn, der målet er at flest mulig krysser kvinner inn i kommunestyrene.

I Asker fikk de folkevalgte kvinnene igjennom at ingen veier skulle planlegges, uten gang- og sykkelvei samtidig. Det ble også bestemt at det skulle bygges en kommunal barnehage hvert år i den kommende tiårsperioden. Begge deler var historiske vedtak.

Tenk hva vi kan gjøre i dag, sammen.

Linn Stalsberg, journalist og forfatter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter