Spaltist

Det glade budskap om lov og orden

Trump gjentar stadig budskapet om at han er en president som står for lov og orden. Det er en tydelig appell til USAs hvite kristne, som har stor tillit til politiet og militæret.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hilde Løvdal Stephens

Førsteamanuensis, Universitetet i Sørøst-Norge

Synet av politimannen som plasserte kneet sitt på halsen til George Floyd har brent seg fast i netthinnen på alle som har sett klipp av videoen. President Trump var så klar som han kunne være om at politimennene i Minneapolis måtte stilles til ansvar. Han uttrykte støtte til fredelige demonstrasjoner mens han gjentok budskapet om at han var en president som sto for lov og orden og som var villig til å sette militæret inn for å stanse opptøyene.

Tillit til politiet

Det var en tydelig appell til hvite evangelikale kristne da han sto med en Bibel i hånden foran St John’s Episcopal Church. For hvite kristne er har stor tillit til politiet og militæret. I 2017 rapporterte Christianity Today at 78 prosent av hvite evangelikale mener at politiet gjør en god eller utmerket jobb i å behandle ulike grupper likt. Blant svarte protestanter var tallet bare 25 prosent. Mens åtte av ti svarte kristne mente politivold og -drap ikke var isolerte tilfeller, men hadde en kulturell eller strukturell årsak. Hvite kristne (evangelikale, katolikker og liberale protestanter) var delt på midten.

Et paradoks

Christianity Todays podcast «Quick to Listen» intervjuet historikeren Aaron Griffith om hva som ligger under denne støtten til politiet. Historien er lang, men la oss gå tilbake til 1960-tallet. Da så hvite amerikanere med skrekk raseopptøyer og konkluderte med at politiet og militæret måtte inn og gjenopprette lov og orden. Evangelisten Billy Graham ga sin helhjertede støtte til Richard Nixons kandidatur i 1968, presidenten som virkelig satte «lov og orden» på dagsorden på nasjonalt nivå. På den tiden, forklarer Griffith, var mange moderate, hvite evangelikale opptatt av at budskapet om «lov og orden» var et fargeblindt middel til å hjelpe lokalsamfunn i krise.

Det er et paradoks i hvite evangelikales forhold til politiet, sier Griffith. De har på den ene siden en voldsom tillit til at staten - både politiet og militæret - bruker maktmidler rett mens de på den andre siden frykter at en sterk stat skal gå utover deres frihet til å leve ut som de vil. Hvite evangelikale kristne har lenge satt seg imot en sterk, føderal makt og insistert på private løsninger framfor offentlige løsninger i frykt for å ende opp i et totalitært samfunn.

LES OGSÅ: Michelle A. Tisdel vokste opp i samme by som George Floyd: «Vi dør fordi vi er svarte»

«Overflatisk støtte»

Mange svarte kristne har opplevd «lov og orden» som det marerittet hvite evangelikale har forsøkt å unngå. Griffith forteller om den svarte evangelisten Tom Skinner som kritiserte Billy Graham under konferansen til studentorganisasjonen InverVarsity i 1970. «Alt du snakker om er lov og orden», sa Skinner, «men du ignorerer hvordan lov og orden påvirker våre nabolag. Alt du gjør er å gi en overflatisk støtte til den nøytrale, fargeblinde drømmen, men det skader faktisk våre lokalsamfunn.»

Men mange hvite evangelikale har beholdt klokketroen på at respekt for autoriteter er en fargeblind taktikk som gjelder alle. I 2015 henvendte Franklin Graham seg på Facebook til «svarte, hvite, spansktalende og alle andre», og hevdet at de fleste skuddutvekslinger med politiet kan avverges bare man var fulgte ordre fra politiet. Løsningen var i familien. «Foreldre», skrev han, «oppdra barna deres til å respektere og adlyde autoriteter.»

Ett skritt av gangen

Ikke alle er enige med ham. Samme år ga InterVarsity sin formelle støtte til Black Lives Matter-bevegelsen. InterVarsity har lenge representert en mer progressiv del av den evangelikale bevegelsen og også vært mindre «hvit» enn andre organisasjoner. Mange hvite evangelikale har uttrykt skepsis til BLM blant annet fordi bevegelsen også inkluderer seksuelle minoriteters rettigheter.

Men det kan hende drapet på George Floyd og det enorme antallet eksempler på politivold mot fredelige demonstranter - inkludert de som Trump fikk skyflet vekk for å kunne besøke St John’s-kirken - kan være med på å snu hvite evangelikale vekk fra budskapet om lov og orden. Noen av har tatt til bens og marsjert i gatene i protest mot politivold.

Fremskritt skjer ett skritt av gangen. Men av og til går skritt bakover.

LES MER:

Annonse
Annonse

Mer fra: Spaltist