Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Tirsdag ble det kjent at Gunnar Bråthen er ny generalsekretær i Misjonssambandet. Med det blir prosten i Den norske kirke øverste leder i det som regnes som en av Europas største misjonsorganisasjoner.
Bråthen ble valgt inn i Misjonssambandets øverste valgte organ, også kalt hovedstyret, i fjor høst. Da hadde han også gått inn som fungerende biskop i Sør-Hålogaland bispedømme for sykemeldte biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes.
Kombinasjonen er ganske unik i kirkesammenheng, selv om den for Bråthen ikke er ny. Han har han levd med en fot i begge leirer hele livet.
Tradisjonen for samarbeid mellom bedehus og kirke strekker seg langt tilbake i tid, men relasjonen fikk seg en alvorlig knekk da Kirkemøtet i 2016 vedtok at likekjønnede også skal få gifte seg i kirka.
Bråthen har sagt til Vårt Land at han selv ikke opplever at han står i noe teologisk spagat. Han betegner seg selv som «teologisk konservativ», men var i september 2022 tilbakeholden med å si hvor han står i stridsspørsmålene til Vårt Land. Han understrekte likevel at han forholder seg til lojal til Den norske kirkes vedtak. Akkurat den uttalelsen kan det være Bråthen må forberede seg på å bli utfordret på av grasrota.
Modig og spennende
Samtidig er det liten tvil om at Bråthen står støtt hos store deler av grasrota i Misjonssambandet, ikke minst nord i landet, der han har holdt til i flere tiår. Kombinasjonen av hans lavkirkelige engasjement og kirkeledererfaring fra Den norske kirke er ganske unik i denne sammenheng.
Det er på ingen må første gang at en cand.theol blir generalsekretær i Misjonssambandet. Men det er nok like fullt historisk at Misjonssambandet henter generalsekretæren sin direkte fra en lederstilling i Den norske kirke. Det er både et modig og spennende valg av organisasjonen.
Den nye generalsekretæren må forberede seg på å bli utfordret av grasrota
— Vårt Land
Sannsynligvis er det også ganske klokt. Selv om Bråthen har jobbet i Misjonssambandet i tolv år, blant annet som rektor på Fjellheim Bibelskole, har han de siste 20 årene vært ansatt i Den norske kirke. Han har med andre ord fulgt uroen i organisasjonen de seneste årene først og fremst fra utsiden, samtidig som han har hatt et frivillig engasjement i og hjerte for organisasjonen.
[ Olav Solvang rangerer 13 versjoner av «Navnet Jesus» ]
Behov for klargjøring
Det kan bli en stor fordel når han i juni tar over roret og skal sørge for at turbulensen som har preget Misjonssambandet i nyere tid legger seg, slik at organisasjonen kan konsentrere seg om den viktige evangeliserings- og bistandsjobben de har som mål å gjøre.
Så gjenstår det å se hvordan Bråthen vil bruke erfaringen, engasjementet og utgangspunktet sitt til å ivareta organisasjonens rundt 50.000 medlemmer.
[ Startet stor pinsekirke: – Jeg kjenner på skyldfølelse og anger ]