Leder

Grenser, men mot hva?

I Vadstena får menigheten ikke lenger feire ørkenmesse. Kirkelig grensedragning er nødvendig, men har Svenska kyrkan trukket grensen riktig sted?

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Hva definerer en kirke, hvis ikke dens grenser? Et gammelt slagord innen liturgikken er lex orandi, lex credendi. Altså: Slik vi ber, slik tror vi. Dermed er gudstjenestefeiringen og dens karakter helt sentralt for at et kirkesamfunn og en konfesjon er nettopp det den er, for eksempel evangelisk-luthersk.

Svenska kyrkan vedtok ny Kyrkohandbok i 2017. Den gir prester og menigheter veldig mange valgmuligheter for hvordan gudstjenester skal feires, men til gjengjeld er håndhevingen streng: Det er ikke lov å feire nattverd på andre måter enn det som er foreskrevet i håndboka. Svenska kyrkan har med andre ord en romslig liturgisk praksis med tydelige grenser.

Vil ikke overprøve

Dersom en menighet vil stille sin kirke til disposisjon for andre kirkesamfunns gudstjenestefeiring, kan de det. Da er det imidlertid ikke menighetens egen gudstjeneste som feires, men gjestenes. Også i Kirkenes verdensråd, økumenikkens globale sentrum, tenkes det stadig mer langs aksen vertskap – gjest, og ikke samrøre mellom de to.

At grensene trekkes opp mot andre kristne, og ikke i like stor grad opp mot samfunnet for øvrig, er mer enn interessant med tanke på at Sverige er verdens mest sekulære land

—  Vårt Land

Dette er bakgrunnen for at menigheten i Vadstena ikke lenger får feire ørkenmesse etter Den ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säbys (EKIBS) mønster. Domkapitlet, altså det organet i bispedømmet som tar seg av tilsynssaker og liturgi, sier at de ikke vil overprøve Kyrkohandboken.

Nattverdsliturgien i ørkemessen avviker på mange vesentlige punkter fra de oppsatte liturgiene. Og siden EKIBS ikke er et trossamfunn, kan de heller ikke være menighetens gjester. Andre steder i Sverige feires like fullt ørkenmessen, og det gjelder også her i Norge.

Romslig og streng

Svenska kyrkan er kjent for å være romslig i mange spørsmål. Imidlertid er den, i større grad enn Den norske kirke, samlet: Det er få bevegelser og organisasjoner innad i kirka, og dermed lavere grad av mangfold og splittelse enn i Norge.

Beslutningen om å stenge døra for ørkenmessa faller mange tungt for brystet. I Sverige har nemlig betydelige deler av det økumeniske engasjementet blitt kanalisert inn i egne økumeniske gudstjenestefeirende fellesskap, og er ikke like mye et samarbeid på tvers av konfesjoner med klare grenser.

Det er forståelig at Svenska kyrkan trenger å trekke grensene rundt seg. Men at den grensen så tydelig trekkes opp mot andre kristne, og ikke i like stor grad opp mot samfunnet for øvrig, er mer enn interessant med tanke på at Sverige er verdens mest sekulære land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder