Leder

Vaksine-nei i det kristne USA synliggjør en dyp krise

At evangelikale kristne ikke vil ta korona-vaksinen viser nok en gang hvor sterkt både konspirasjonsteoriene og mistilliten står i det amerikanske samfunnet. Dette synliggjør en dyp krise.

Vårt Land skrev nylig at en stor andel evangelikale kristne ikke vil ta korona-vaksine i USA. Rundt 20 prosent - eller 41 millioner voksne - i den amerikanske befolkning regner seg som evangelikale kristne. Rundt 45 prosent av dem sier nei til å ta koronavaksine, viser en ny undersøkelse fra Pew Research Center. Det gjør dem til den største demografiske gruppen i landet som er motstandere av eller skeptiske til vaksinen. Det samme oppgir 25 prosent av alle amerikanere. Mens 29 prosent av den totale befolkningen allerede har tatt vaksinen i USA, er tallet nede i 18 prosent for de evangelikale.

Slik vi skrev, ble reaksjonene svært sterke i kommentarfeltene da evangelisten Franklin Graham skrev at «han trodde Jesus vill tatt vaksinen». Vaksineoppfordringen som han la ut til sine 9,8 millioner følgere, har fått over 26.000 kommentarer. Selv om flere tusen likte innlegget, var de aller fleste skuffet, forvirret og sinte. Noen reagerte også på at Graham «brukte Jesus» for å anbefale koronavaksinen. Graham er ikke den eneste kristne lederen i USA som har anbefalt vaksinering.

Joe Biden og hans administrasjon har en stor jobb foran seg. Men det har også alle amerikanske kirker og menigheter. Her må tillit bygges fra bunnen, og det må jobbes systematisk for å avsløre falske nyheter.

—  Vårt Land på lederplass

Antiholdning sprer seg raskt

Flere frykter nå at de evangelikales skepsis til vaksinen kan bli et stort problem for USAs mulighet til å bekjempe pandemien. Ikke minst er helsemyndighetene bekymret. Tidligere pastor Curtis Chang har laget en egen hjelpeside for prester og andre som kan brukes i menigheter, kalt «Christians and the Vaccine».

Årsaken til vaksineskepsisen er en blanding av bekymring for at fostre blir brukt i vaksineframstillingen, en generell skepsis mot vitenskap, en holdning til korona som noe ikke så farlig, og at mediene ikke er til å stole på. Noen mener også at korona er Dyrets merke. Disse holdningene sprer seg raskt, blant annet i sosiale medier. Det hører også med til historien at flere kristne samfunnsdebattanter har uttrykt skepsis til vaksinen.

Et samfunnsproblem

Det faktum at så mange kristne er skeptisk til vaksinen, av grunnene nevnt over, viser hvilken dyp krise det amerikanske samfunnet befinner seg i. Fire år med Donald Trump som president har trolig bidratt til å piske opp slike holdninger. Men denne mistilliten og frykten for både helsevesen, media og staten har vært økende i mange år.

Det kan nærmest synes uoverkommelig å få samfunnet ut av denne tillitskrisen. Joe Biden og hans administrasjon har en stor jobb foran seg. Men det har også alle amerikanske kirker og menigheter over hele landet. Her må tillit bygges fra bunnen, og det må jobbes systematisk for å avsløre falske nyheter.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder