Leder

Informasjon som trussel

Forsøk på manipulasjon, falske kilder og nyheter brer om seg. Dette legger et stor ansvar på både myndigheter, medier og hver enkelt av oss. Vi må være kildekritiske før vi deler videre.

Nylig kunne vi lese om en ny TikTok-konto i norske medier. Små hverdagslige videoer av den verdenskjente skuespilleren Tom Cruise ble lagt ut under brukeren @deeptomcruise. Men mannen på videoene slett ikke var Tom Cruise. Videoene er manipulert gjennom en utrolig avansert klipp- og lim-teknologi kalt deepfake. Fenomenet sprer seg over internett. Man kan blant annet finne en film der «Barack Obama» sier at Donald Trump er en drittsekk. Også denne er manipulert. Det er svært vanskelig for vanlige mennesker å forstå at det man ser ikke er et reellt opptak.

I dag er det sterke interesserer som presenterer feil og villedende informasjon for å påvirke verdenspolitikken og skape kaos og splittelse.

—  Vårt Land på lederplass

Tom Cruise er sikkert ikke glad for å ha blitt klonet på internett. Men problemet er langt mer alvorlig enn at en skuespillers navn og ansikt blir misbrukt. I dag er det sterke interesserer som presenterer feil og villedende informasjon for å påvirke verdenspolitikken og skape kaos og splittelse.

Russisk kampanje

Vårt Land avdekket forrige uke at Amnesty Internasjonal har blitt utsatt for en kampanje fra russiske myndigheter. Organisasjonen har blitt foret med informasjon om opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Han som sitter i russisk fengsel, dømt i en svindelsak han mener er fiktiv. Han ble først utropt av Amnesty til samvittighetsfange. Denne statusen ble etter hvert trukket tilbake.

Denne hendelsen har mange og ulike perspektiver. Men uansett er det et faktum at menneskerettighetsorganisasjonen har blitt utsatt for en massiv påvirkningskampanje og har agert på den.

Økende ansvar

Det norske Stortinget har i flere runder blitt utsatt for omfattende dataangrep. Det er en alvorlig trussel mot norsk demokrati. Det er også åpenbart at utenlandske interesser har påvirket amerikanske valgprosesser. Trusler fra fremmed hold handler ikke lenger om bare om land, ressurser og vold, men også om informasjon og påvirkning.


Dataløsninger er sårbare og informasjonskanaler er usikre. Dette blir utnyttet. Derfor er kildekritikk viktigere enn noen gang. Det gjør redaktørstyrte medier uhyre viktige, fordi folk trenger hjelp til å avsløre uheldig påvirkning.

Denne situasjonen pålegger både myndigheter, medier og oss som enkeltpersoner et stort ansvar. Vi må både være kritiske til fakta som blir presentert, og vi må tenke oss nøye om hva vi deler videre. Denne årvåkenheten hos oss alle vil bli stadig viktigere i årene som kommer.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder