Leder

«Den religionsnøytrale jula finnes ikke»

Når NRK prøver å feire nøytral jul, oppnår de mer ekskludering, skriver Vårt Land på lederplass.

Fantorangen er et elskelig lite plysjdyr, og en av programlederne i NRK super. Da NRK søndag tente juletreet, sang Fantorangen julesangen “Du grønne glitrende tre, god dag.” Men i siste linje var teksten endret: Istedet for at stjerna i toppen skulle minne oss om vår Gud, skulle den nå minne oss om vår jul.

Cathrine Irgens Jensen, redaksjonssjef i NRK Super, har beklaget hendelsen. «Vi ønsker bare at ingen skal føle seg utenfor», uttalte hun til Vårt Lands journalist.

For det finnes ingen livssyns-inkluderende jule-uttrykk. En jul uten Gud er slett ikke inkluderende for kristne.

—  Vårt Land på lederplass

Det er fint at NRK beklager, men redaksjonssjefen har avslørt at hun ikke forstår hva som skjer når Gud eller Jesus tas ut av jula. For det finnes ingen livssyns-inkluderende jule-uttrykk. En jul uten Gud er slett ikke inkluderende for kristne. NRK har oppnådd det motsatte av hva de ønsket ved å utelate Gud:

Kristne opplever seg utenfor når julebudskapet beskjæres. Spesielt når det skjer gjennom redigering av kjente julesanger.

Aksepten må gå alle veier

Kristne aksepterer fint nisser og gaver og snødekte julenek som en del av den brede kulturens julemarkering. Den sekulære norske jula er fullt ut akseptert, ikke som nøytral, men som en livssynsladet jul.

Men denne aksepten må gå alle veier: Allmenne aktører må også inkludere en ikke-sekulær julemarkering.

Dette er forskjellen på å inkludere gjennom postulert nøytralitet og å inkludere gjennom åpenhet:

Nøytraliteten er nemlig ikke nøytral, fordi den med nødvendighet må utestenge uttrykk som er viktige for mange. En nøytralitet vil derfor i beste fall bare treffe noen få. Åpenhet, derimot, kan treffe alle: Inkluderer man et mangfold av uttrykk, vil et mangfold av befolkningen bli speilet og inkludert. Dette er også den bærende ideen i NOUen Det livssynsåpne samfunn fra 2013. Samfunnet skal være åpent for ulike livssyn og ikke nøytralt.

Berøringsangst

NRK Super er ellers forbilledlig modige når det gjelder å ta opp vanskelige og potensielt splittende temaer. NRK driver god kunnskapsbygging når de lager påkostede sendinger om id og andre høytider.

Det motet statskanalen viser når det gjelder minoriteter, bør den også vise når det gjelder majoriteter. Tross alt bør en sannferdig speiling av befolkningens julefeiring ta høyde for kristendommens enorme betydning for landets historie og samtid. At vi i Norge i tusen år har feiret en jul som handler om Jesus, er det ingen som bør føle seg utenfor av å vite. Berøringsangsten overfor kristen tro bør få en definitiv ende.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder