Leder

Skulle knuse Boko Haram. I stedet styrker islamistene seg

Nigerias president Muhammadu Buhari (77) uttrykte i helgen dyp sorg over ofrene i massakren i landsbyen nær Maidugur, men har mislykkes i å oppfylle fem år gamle løfter om å knuse den militante islamistbevegelsen Boko Haram.

In this photo released by the Nigeria State House, Nigeria's President Muhammadu Buhari, address the nation on a live televised broadcast, Thursday, Oct. 22, 2020. Buhari has spoken to the nation about the unrest that has gripped the country in recent days but without mentioning the shootings of peaceful protesters at Lekki toll plaza on Tuesday night that prompted international outrage. (Bayo Omoboriowo/Nigeria State House via AP)

Det er tragisk at Boko Haram, eller en utbrytergruppe av den islamistiske terrororganisasjonen, i helgen nok en gang hensynsløst drepte mange titalls uskyldige i det nordøstlige Nigeria.

Ofrene skal stort sett ha vært gårdsarbeidere og risbønder som arbeidet med innhøsting på markene. Ifølge rapportene skal arbeiderne ha blitt samlet sammen og summarisk likvidert.

Titusenvis av drepte siden 2009

Dessverre går hendelsen inn i dyster statistikk de ti siste årene, der de militante islamistene i Boko Haram har vært involvert i over 30.000 drap i regionen. Bare i flyktningleiren Diffa i Niger har 125.000 mennesker søkt tilflukt etter å ha flyktet fra Boko Harams terrorvelde i Nigeria.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er blant dem som i sterke ordelag har fordømt lørdagens bestialske angrep, som er et av de mest alvorlige i 2020.

Angriper både militære og sivile

Både Boko Haram og utbrytergruppen IS i Vest-Afrika-provinsen (ISWAP), er aktive i regionen. De angriper både sivile, regjeringssoldater og offentlige tjenestemenn, og har vært særlig beryktet for å kidnappe skolebarn, som blir misbrukt både som sexslaver og som soldater.

Ifølge lokale tjenestemenn presser Boko Haram landsbyboere til å betale penger, og truer med å ta buskap eller avlinger. Samtidig rapporteres det om tilfeller der regjeringssoldater driver videre gårder som er forlatt etter angrep og trusler fra islamistbevegelsen.

Dårlig koordinert felles styrke

Den afrikanske unionen (AU) tok i 2015 opp kampen mot islamistgruppen i Tsjad, Kamerun, Nigeria og Niger, gjennom en regional styrke (MNJTF) på over 8.000 soldater. Selv om styrken har hatt betydning, er innsatsen ifølge International Crisis Group hindret av dårlig koordinering og inkonsistent oppfølging. Det skorter også på finansiering, og tilsynelatende nedkjempede jihadiststyrker makter ofte å omgruppere seg til fortsatt geriljakamp etter at MNJTF-styrkene har trukket seg tilbake.

Mislykket strategi fra presidenten

Nigerias president Muhammadu Buhari (77) uttrykte i helgen sin sorg over ofrene i massakren i landsbyen nær Maiduguri, og sa at hele landet skades av de meningsløse drapene. Han vant makten i 2015 på et løfte om å knuse Boko Haram, men har tross flere påstander om at de er nedkjempet, mislykkes i sin ensidig militære strategi.

Den tidligere kuppgeneralen Buhari vant et omstridt gjenvalg tidligere i år, og har i det siste også tillatt grov voldsmakt fra sine politi- og militærstyrker mot demonstrasjoner mot politivold og sosial urettferdighet. Det er for øyeblikket vanskelig å finne lyspunkter med utviklingen og styringen av Afrikas mest folkerike land.

LES MER:

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder